DAJE ENERGIJU, ODLIČNO ZA METABOLIZAM! Evo KOLIKO suvog VOĆA u toku dana treba da pojedeš!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2021, 09:43

DAJE ENERGIJU, ODLIČNO ZA METABOLIZAM! Evo KOLIKO suvog VOĆA u toku dana treba da pojedeš!

Postoje tačna mera!

Suvo voće je omiljena zimska grickalica mnogih, a evo koliko je dobra za zdravlje i šta kažu nutricionisti, da li je dobro jesti ga i u kojim količinama.

U svom najosnovnijem obliku suvo voće je zapravo sveže voće koje je sušeno ili na suncu, u dehidratoru ili nekim drugim postupkom. Obično su to grožđe, šljive, kajsije, brusnice, višnje,  smokve i urme. Kada se eliminiše voda iz svežeg voća, voće se prirodno skuplja, smanjuje, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tako da ostane otprilike četvrtina originalne verzije.

A post shared by ZDRAV I AKTIVAN NAČIN ŽIVOTA (@zdrav_izbor)

Koliko je suvo voće zdravo?

Suvo voće može biti dobar način da se zadovolje svakodnevne potrebe za voćem. Ono je takođe zdrava alternativa kada sveže voće nije dostupno. Za početak, suvo voće je prepuno hranljivih sastojaka i sadrži sve što i sveže voće, ali u kompaktnom obliku.

Na primer, jedna četvrtina šolje suvog grožđa sadrži oko 6% dnevnih potreba kalijuma. Tu količinu kalijuma biste dobili od jedne šolje svežeg grožđa. Iako je sve voće veoma hranljivo, neke vrste voća prednjače po sadržaju vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa.

Vlakna su jedan od glavnih razloga da se jede sušeno voće. Suvo grožđe, suve višnje, agrumi i šipak su vrhunski izbor. Zbog vlakana u suvom voću, sporije se podiže nivo šećera u krvi, tako da se izbegavaju njegove nagle oscilacije.

Koncentrovano suvo voće daje više hranljivih sastojaka u manjem obliku, što može biti korisno onima koji se trude da svakodnevno jedu dovoljno voća. Ako je vaš cilj povećanje unosa ugljenih hidrata ili želite da se ugojite, suvo voće može vam pomoći u tome. Ali ako pažljivije pogledate kalorije ili veličinu porcija, sušeno voće nije najbolji izbor, jer bi vas sveže voće u većoj zapremini bolje zasitilo. Osim zdravstvenih blagodeti, suvo voće ima još jednu dobru stranu – ima duži rok upotrebe nego sveže voće.

A post shared by Buketi od voća,povrća,slatkiša (@buketi_harmonija)

Suvo voće je veoma ukusno, pa se lako može preterati sa konzumacijom.  Jedna šolja grožđa sadrži oko 64 kalorije, dok 1 šolja suvog grožđa ima skoro 500 kalorija! Zapamtite, suvo voće je mnogo koncentrisanije od svežeg. Da li biste pojeli 10 svežih kajsija? Verovatno ne, ali zato biste mogli pojesti 10 suvih kajsija. Držite se pravila da je za suvo voće optimalna porcija 1/4 šolje (otprilike veličina loptice za golf).

Suvo voće može biti savršen obrok pred trening. Budući da se uglavnom radi o ugljenim hidratima, pregršt suvog voća brzo će vam obezbedicti energiju, a lako ćete ga svariti. U ovim situacijama izbegavajte suve šljive, jer mogu da pokrenu creva zbog prevelikog sadržaja vlakana i sorbitola, šećernog alkohola.

A post shared by Strong Nature (@_strong_nature_)

Bez obzira da li jedete sveže ili sušeno voće, na dobrom ste putu, jer unosite celovitu hranu. Sve dok izbegavate proizvode sa dodatkom šećera (i sulfita, ako ste osetljivi) i pazite na veličinu porcija, suvo voće je dobra opcija sa istim nutritivnim koristima koje ima sveže voće.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.