DA LI SUPICA LEČI? Mnogi koriste upravo OVO JELO kako bi izlečili PREHLADU, a evo koliko je LEKOVITA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Dec.2019, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA LI SUPICA LEČI? Mnogi koriste upravo OVO JELO kako bi izlečili PREHLADU, a evo koliko je LEKOVITA!

Iznenadićete se!

Mnogi već odavno primenjuju stari recept u slučaju prehlade, a reč je o toploj supici. Međutim, postavlja se pitanje da li supica zaista jeste lek za prehladu ili ima dejstvo kao obična topla voda?

Potage aux légumes et au poulet ❤❤ #potage #soupe #legumes #poulet #bon #faitmaison #bonheur #soup #vegetables #chicken #homesweethome #homemade #homefood #confortfood #instagood #instafood #instacook #instagram

A post shared by Merry >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Samih (@merry_samih) on Mar 17, 2019 at 12:16pm PDT

Uprkos popularnom verovanju, nema dokaza da pileća supa zaista pomaže u borbi protiv prehlade. Laboratorijska ispitivanja su pokazala da možda ima neko protivupalno dejstvo, ali nedovoljno za naučni zaključak.

Ipak, pileća supa bez sumnje ima dve prednosti za sve prehlađene. Prvo, vruća je, a to pomaže protoku sluzi i cirkulaciji krvi. Od toga će vam svakako biti nešto bolje.

Drugo, dobra supa s mnogo povrća snabdeće vas ključnim nutrijentima i energijom. To će u određenoj meri da ubrza oporavak, kažu stručnjaci.

Istovremeno psihološka i fizička prijatnost koja se javlja pri konzumiranju tople pileće supe može da ima i placebo učinak.

Većina supa sadrži sastojke bogate hranjivim materijama. “Bakina supa” sadrži više od pet vrsta povrća s visokim procentom vlakana, vitamina C i antioksidansa. Jedna činija pileće supe može da pruži dnevnu dozu hranjivih materija koje mogu da podstaknu imunološki sistem u borbi protiv simptoma prehlade. Supa ne mora nužno da bude domaća da bi imala ovakvo dejstvo na prehladu. Mnoge gotove, čak i konzervirane supe, imaju isto dejstvo.

Kanadska dijetetičarka Lesli Bek kaže da se, prema studiji koju je 2000. sproveo Univerzitet u Nebraski, pokazalo da domaća pileća supa, koja sadrži pileće meso, puno povrća, peršun, šargarepu, luk, so i biber, sprečava aktivnost belih krvnih zrnaca koja uzrokuju upalu u uzorcima krvi dobrovoljaca. Verovalo se da upravo to uspeva da smanji protok sluzi i začepljen nos učini prohodnim.

A post shared by Tenjobi (@tenjobi) on Dec 17, 2019 at 10:06am PST

Druga studija, obavljena 1978., otkrila je da ispijanje vruće pileće supe podstiče lučenje nazalnog sekreta kod 15 zdravih dobrovoljaca, što bi moglo da dovede do prohodnosti "zapušenog nosa". Ali, dejstvo je trajalo samo 30 minuta, a ispijanje tople vode je imalo isto dejstvo, kaže Bek.

Ipak, u izveštaju UCLA iz 1998. pod nazivom "Kako se nositi s astmom i alergijama", stoji da "pileća supa može da poboljša sposobnost sitnih nosnih dlačica ili treplji da spreče ulazak zaraznih čestica u organizam".

Isto važi za čajeve. Osim potrebne hidratacije, nema drugih zdravstvenih koristi.

Postoje biljni pripravci koji imaju jasno zdravstveno dejstvo, ali oni zahtevaju određenu količinu i koncentraciju, a to ćete teško da pronađete u prosečnoj kesici čaja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.