ČUVAJ SVOJE ZDRAVLJE: Evo zašto NIKADA ne treba da nosiš mobilni telefon u džepu

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Sep.2017, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČUVAJ SVOJE ZDRAVLJE: Evo zašto NIKADA ne treba da nosiš mobilni telefon u džepu

Misli na vreme.

Svi mi to radimo kada izlazimo iz kuće – zgrabimo ključeve i stavimo ih u jedan džep, a mobilni telefon u drugi.

Međutim, većina ljudi nije svesna da ova jednostavna navika može da bude opasna po zdravlje. Iako izgleda kao najlogičnije mesto za držanje telefona, džep na pantalonama je zapravo najgore mesto na kome možeš držati telefon.

Godinama, razne organizacije širom sveta proučavaju da li korišćenje mobilnih telefona i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njihova blizina našim telima, povećavaju rizik od nastanka raka. Iako još uvek nije donešen konačan zaključak, dosadašnji rezultati ne izgledaju dobro: Mnoge studije su pronašle vezu između korišćenja mobilnih telefona i raka kože i polnih organa.

Postoje i dokazi da upotreba obilnih telefona oštećuje i centralni nervni sistem, što je veoma ozbiljno jer on bukvalno kontroliše naš ceo organizam.

Ali kako je ovo moguće? Pametni telefoni generišu elektromagnetnu energiju u obliku radio talasa. To znači da što nam je uređaj bliže telu, to smo većoj radijaciji izloženi i to može imati veoma štetne efekte po naše zdravlje.

Kod muškaraca, nošenje telefona u džepu blizu polnih organa, smanjuje proizvodnju i brzinu spermatozoida. Nemoj paničiš – ovo ne znači da će svako ko nosi telefon u džepu postati sterilan. Ono što je sigurno, jeste da opasnost postoji: radio talasi su tu iako ih ne vidimo i imaju uticaj na plodnost. U kojoj meri ovo zračenje utiče na male plivače još uvek nije poznato… ali bolje sprečiti nego lečiti, zar ne?

I žene su u potencijalnoj opasnosti: korišćenje mobilnog telefona tokom trudnoće i držanje telefona suviše blizu fetusa, može da napravi ozbiljnu štetu reproduktivnim organima, pa čak i da utiče na zdravlje nerođenog deteta.

Kako god okreneš, radijacija nije dobra za naše telo. Iako još uvek nema konačnih studija, bolje je biti oprezan i ne izazivati sudbinu. Zato sledeći put kad kreneš da izlaziš na vrata, stavi telefon u torbu ili kaput i izbagni štetne radio talasa koliko god možeš. Učinićeš ogromnu uslugu svom telu!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.