Buduće mame, obratite pažnju: Ovakvo vaše ponašanje utiče i na bebu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Dec.2019, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buduće mame, obratite pažnju: Ovakvo vaše ponašanje utiče i na bebu!

Sve osećaju.

U trudnoći morate da vodite računa o zdravlju, ishrani, ali i o svom ponašanju!

Svađanje dovodi do anksioznosti i depresije, a to nije dobro za bebu. Može znatno da utiče na njeno zdravlje, posebno na imuni sistem i mozak.

Ono što bi trebalo da radite je da se više odmarate, da dovoljno spavate, šetate kako biste bili na svežem vazduhu i konsultujete se redovno sa svojim lekarom.

Istraživanje je pokazalo da trudnice koje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tokom tih devet meseci unose previše šećera, rađaju decu koja češće imaju problem sa učenjem i pamćenjem.

Umesto toga, unosite više voća, a smanjite unos slatkiša i sokova.

Tokom trudnoće su česte promene raspoloženja – prvo ste uzbuđeni, onda pod stresom, pa vas sva ta osećanja nekako "nadvladaju"...

Takve promene mogu da budu uzrokovane vašim metabolizmom, ali i hormonskim promenama, a to može da utiče na mozak i raspoloženje bebe.

Da biste sprečili ili barem ublažili promene raspoloženja, spavajte dovoljno, šetajte i udišite svež vazduh, radite nešto što vas opušta – čitajte, gledajte film...

Plakanje je u trudnoći normalno jer su žene tada osetljivije nego inače. Ali, trebalo bi da obratite pažnju da li se uz to javljaju i simptomi poput gubitka apetita, osećaja krivice, previše sna i gubitka interesovanja za bilo kakve aktivnosti.

Ukoliko takvi simptomi traju duže od dve nedelje, obavezno razgovarajte sa lekarom!

Sudeći prema istraživanjima, 78 odsto žena u trudnoći ima problema sa spavanjem. Razlog tome su hormoni, ali ipak bi trebalo da nešto uradite po tom pitanju jer ćete inače biti umorni, loše raspoloženi, a možda ćete imati i mučnine.

Ono što možete da pokušate je da isplanirate svoj "raspored spavanja" i držite se te rutine, budite fizički aktini (umereno, naravno) barem 30 minuta dnevno, unosite dosta tečnosti.

Kada ne možete da zaspite, uzmite neku dobro knjigu i konsultujte se sa lekarom o tome koja poza spavanja je najbolja i najudobnija trudnicama.

Ovakvo ponašanje – prejedanje i izostanak fizičkih aktivnosti, mogu da dovedu do komplikacija na porođaju i uopšte do komplikacija sa zdravlje i majke i bebe.

Doktori preporučuju oko pola sata fizičkih aktivnosti dnevno za zdrave trudnice, a šetnja je uvek dobra – za fizičko i mentalno zdravlje.

Generalno, kofein nije zabranjen u trudnoći, ali bi trebalo da bude ograničen. Imajte na umu da može da dospe u krvotok bebe kroz placentu, zato se zadržite na jednoj-dve šoljice kafe dnevno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.