Beba treba da... 10 zastarelih mitova koje ćete čuti o roditeljstvu

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Avg.2020, 12:12

Beba treba da... 10 zastarelih mitova koje ćete čuti o roditeljstvu

Istina ili ne?

Iako su većinom dobronamerni, vrlo često ćete od ljudi oko sebe čuti kako i šta treba da radite sa svojom bebom. Ipak, njihovi saveti su vrlo često netačni, a mi smo izdvojili one koje mladi roditelji obično dobijaju od okoline.

Bake, tetke, rođaci, komšinice... svi oni imaju savete kako bi najbolje bilo da brinete o svom detetu. naročito mlade mame dobijaju mnogo dobronamernih saveta, a mnogi od njih su samo mitovi, koji su vrlo često netačni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Bebe se razlikuju od odraslih. One se ne znoje na isti način, nemaju neprijatan miris, tako da ih možete kupati na dva - tri dana. Ako ipak više volite svakodnevno kupanje, potrudite se da redovno hidrirate njenu kožu.

Kao i odrasli - postoje bebe koje se lako bude, dok ima i onih kojima ne smetaju ni svetlost ni tiši zvukovi u pozadini. Za vas je mnogo lakše da je naučite da spava sa tim, jer ćete onda moći da je uspavate u različitim situcijama.

Ovo je potpuno netačno. Uz to, ovo nije bezbedno jer koža može upiti taj alkohol. Kod povišene temperature se uvek obratite lekaru.

Bebe koje nemaju četiri meseca imaju svoje taktike umirenja, poput sisanja ili povijanja. Kada je uzmete u ruke pokazujete joj da ste tu da joj pomognete i brinete se o njoj.

Nije strašno ako beba ostane mokra tokom noći, jer je urin sam po sebi sterilan, a današnje pelene jako dobro upijaju. Ipak, nemojte dozvoliti da se beba ukaki i tako ostane duže, jer može doći do urinarne infekcije.

Naravno da ćete ih sterilisati čim ih izvadite iz pakovanja. Nakon toga je dovoljno prati ih sapunom i vodom. Bebe mnogo više dolaze u dodir sa bakterijama u okolini nego zato što niste sterilisali cucle.

Za bebu je najsigurnije da spava na leđima. Nekada u prošlosti lekari su se plašili da beba može da se zagrcne pljuvačkom ako leži na leđima ili na strani, međutim, sada stručnjaci ne misle na taj način.

Nemojte uvoditi čvstu hranu pre petog, šestog meseca. Studije su pokazale da će beba teže spavati ako joj pre četvrtog meseca dajete čvrstu hranu, a uz to se pokazalo da postoji i mogućnost od gojaznosti kasnije u životu.

Pratite šta beba traži, jer ona ima jasne unutrašnje pokazatelje kada je gladna, a kada sita. Strogim rasporedom možete loše uticati na navike koje su urođene.

Obično se preporučuje da bebe što više hodaju bose, jer one koriste svoje prstiće za dohvatanje površine. Kada idete napolje, najbolje je da nabavite cipele koje dobro prijanjaju uz taban, a tvrđi đon može previše da kliza.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.