BUNDEVA, PASULJ, JABUKE: Evo koje namirnice MORATE JESTI kako biste ojačali IMUNITET pred zimu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Okt.2019, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BUNDEVA, PASULJ, JABUKE: Evo koje namirnice MORATE JESTI kako biste ojačali IMUNITET pred zimu!

Hranljive

Kako se približava zima veoma je bitno da ojačate svoj imunitet i pripremite se za zimu i sezonu gripa. Ukoliko tokom jeseni budete jeli upravo ove namirnice, ne morate brinuti za svoje zdravlje tokom zime.

1. Bundeva

- Jedna šoljica bundeve sadrži više vlakana nego šoljica kelja - kaže nutricionista Samina Kalu. Uz to je i izvrstan izvor luteina i zeaksantina, antioksidanasa koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju. Nezaslađeni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pire od bundeve dodajte u smuti ili u jogurt.

2. Brokoli

- Izvrstan izvor vitamina K, C i E, brokoli sadrži i folnu kiselinu, kalijum, kalcijum i vlakna - kaže nutricionista Arijana Kulinčenko. Brokoli pomaže radu probave, doprinosi kardiovaskularnom zdravlju, a ima i protivupalna svojstva. Brokoli možete da kuvate s belim lukom i limunovim sokom onih dana kada nemate previše vremena za kuvanje.

3. Karfiol

- Bogat je vlaknima, vitaminom B, antioksidansima i kolinom - navodi Kulinčenko. Karfiol pomaže u gubitku kilograma, štiti od raka i pomaže prilikom učenja i pamćenja. Ako ga upotrebite umesto pire krompira ili kao koricu za picu, niko neće primetiti razliku.

4. Brusnica

- Iako su prepoznate kao sredstvo za sprečavanje infekcija urinarnog trakta, brusnice su delotvorne za čitavo telo. Sušene brusnice pospešuju zdravlje creva, a regulišu i šećer u krvi kod dijabetesa tipa 2 - navodi dijetetičar Anđela Goskilo. Izvor su i vitamina C i potpomažu oralno zdravlje i normalno funkcionisanje imuniteta.

5. Cvekla

- Cvekla sadrži folnu kiselinu i kalijum - navodi nutricionista Amanda Miler. Ona predlaže dodavanje cvekle u smutije ili u pečene poslastice.

6. Slatki krompir

Batat sadrži vitamin A koji potpomaže zdravlje očiju, a sadrži i vlakna za zdravlje creva. Slatki krompir se može u ishranu uključiti i umesto tosta ili hleba za doručak. Dr Miler predlaže sečenje slatkog krompira na kriške koje ćete ispeći u tosteru, a zatim na njih namazati najdraži sos.

7. Orasi

- Poznate su dobrobiti oraha za zdravlje srca, ali istraživanja su pokazala kako su orasi dobri i za kognitivne funkcije, mentalno zdravlje, zdravlje creva i održavanje telesne težine. Istraživanje je čak pokazalo da žene na mediteranskoj ishrani koje uz to konzumiraju i orahe, imaju manji rizik za razvijanje gestacijskog dijabetesa i gojenje tokom trudnoće - tvrdi nutricionista Stefani Midlberg. Ona predlaže konzumaciju oraha uz ovsene pahuljice, slatki krompir ili kao jedan od sastojaka u pesto sosu.

8. Jabuke

Jabuke su bogate topivim vlaknima, a održavaju sitost dok istovremeno smanjuju holesterol. Običnim posipanjem kriški jabuka cimetom dobićete niskokaloričnu grickalicu.

9. Prokelj

- U jednoj porciji nalazi se 3,8 grama proteina i 147 % preporučenog dnevnog unosa vitamina K - navodi Lisa Rid, stručnjak za kondiciju. Preporučuje pripremu prokelja u rerni s maslinovim uljem, solju i balzamiko sirćetom.

10. Sočivo

- Vlakna, proteini i folna kiselina iz sočiva odlični su za zdravlje srca. Sočivo vrlo jednostavno zamenjuje i meso - tvrdi nutricionista Dalija Marin.

11. Šipak

- Antioksidansi i vitamin C iz šipka potpomažu zdravlju imunog sistema. Istraživanja pokazuju kako šipak smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, gubitka gustine kostiju, hipertenzije i drugih hroničnih simptoma - navodi dijetetičar i nutricionista Kit Tomas Ajub. Tvrdi da šipak možete da konzumirate mešanjem istog u grčki jogurt, salate ili ovsene pahuljice.

12. Pasulj

- Osobe koje u svoju ishranu redovno uključuju pasulj, manje će biti gojazne, živeće duže, a imaju i niži rizik od razvoja raka ili dijabetesa tipa 2 - tvrdi Ajub. Uz to, pasulj je bogat vlaknima i proteinima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.