Ako se ne vidite u budućnosti, stajaćete u mestu: Kako da se pokrenete

Izvor: B92, 17.Maj.2021, 11:08

Ako se ne vidite u budućnosti, stajaćete u mestu: Kako da se pokrenete

Ako svoju sadašnjost i svoje buduće"ja" vidite kao dve različite osobe, teško ćete moći da se motivišete na promene koje mogu koristiti tome da čuvate zdravlje, uštedite i pripremite se za zrele godine

"Nekad sam bila posve indiferentna prema vežbanju, dodacima ishrani i onima za negu, pa i prema kremi za sunčanje. Toliko indiferentna da bi i moji najopušteniji prijatelji bili zabrinuti. Ne samo da nisam mogla videti kako bi mi mogli koristiti ne samo tada, nego nisam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogla zamisliti da će mi ikad u životu biti potrebni. No, sad razumem zašto su važni", piše psiholog Perpetua Neo, saradnica portala "Mind Body Green".

Dodaje kako bi nauka to jednostavno objasnila: Njen ventromedijalni prefrontalni korteks nije se aktivirao kad je razmišljala o svom "budućem ja". Drugim rečima, svoju sadašnjost i svoje buduće ja vidjela je kao dve različite osobe. Studije su pokazale da je u takvoj situaciji manje verovatno da ćemo raditi stvari koje su dobre za nas, poput vežbanja, štednje novca ili toga da uzimamo vitamine. Takođe, verovatnije je da ćemo koristiti svaku priliku za uživanje.

Kako se povezati sa svojim "budućim Ja":

1. Pronađite svoju svrhu

Ljude često nešto podstakne na promene: Burn out, gubitak voljene osobe, prekid toksične veze, gubitak ili promena posla i slično. Kad smo motivisani, svi smo opušteniji prema tome da se ipak upustimo u promene. Nažalost, motivacija se lako izgubi, tako da na nju ne možete da računate.

Kad motivacija počne da slabi, prisetite se upravo prelomne tačke: To je bila vaša zastava "nikad više". Kad god se opirete promenama koje bi trebalo da budu korisne za vas ubuduće, zapitajte se: Vodi li me to bliže osobi kakva želim da postanem?

2. Razmislite o ljudima koji vas okružuju

Biti u blizini ljudi koji cene svoje buduće ja verovatno će i vas podstaći da tako razmišljate. Ako poznajete nekoga ko je disciplinovan, razgovarajte s njim o tome kako su prebrodili trenutke kad im se nije dalo da nastave s brigom o vlastitoj budućnosti, te kako su se uspeli da se drže planova. Zatražite savet o tome kako da rasporedite vreme, novac i energiju kako biste ispunili svoje buduće ciljeve.

3. Krenite malim koracima

Započnite s jednom ili dve male navike, a kad one postanu nešto što radite na autopilotu, dodajte još jednu i tako dalje. Važno je da postavljate ciljeve koji za vas imaju smisla, a ako je potrebno, obratite se stručnjaku da biste odredili šta je najbolje za vas.

4. Prestanite da govorite "ne mogu" i počnite da govorite "neću"

Umesto da kažete 'Ne mogu da ostanem budan do kasno, sutra moram da radim', recite: 'Neću da ostanem pred TV-om do kasno, sutra moram da radim'.

Džef Haden, govornik i autor knjige o motivaciji piše: "Ne mogu" je odluka koja se temelji na spoljnim uzrocima ili razlozima, dok "Ja neću" sadrži odluku i zvuči kao deo onoga što jesmo. Jezik koji koristimo važan je i ta razlika u jednoj reči može da promeni vaš način razmišljanja, dajući vam više moći nad situacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.