5 pametnih poteza na početku karijere koji će vam se isplatiti kasnije

Izvor: B92, 04.Jul.2015, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5 pametnih poteza na početku karijere koji će vam se isplatiti kasnije

Nikada nije prerano za planiranje budućnosti.

Kako često puta ističemo, bolje žaliti za stvarima koje su se dogodile, nego za onima koje nisu. Isto to važi i za vašu karijeru. Kako ne bi žalili za stvarima koje niste učinila, dok ste bili mlađi, donosimo neke strateške poteze koje bi trebalo da učinite što pre, od kojih ćete kasnije zasigurno imati koristi.

1. Riskirajte dok možete

U dvadesetima je svakako lakše preuzeti rizik, nego kasnije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a nije isključeno ni to da pratite samo ono što kaže srce. Takođe, sada ćete imati i više snage i vremena pa ćete moći da radite više, a i neće vam teško pasti poslovna putovanja i slično, jer još uvek nemate sopstvenu porodicu, koja vas čeka kod kuće.

2. Pristup drugima

Postoji toliko stvari koje možete da naučiti od onih koji su iskusniji i uspješniji od vas: od toga kako se nositi s teškim situacijama, kako najbolje sarađivati s drugima, kako napredovati itd. Nemojte da se bojite da zatražite pomoć od drugih, koji imaju više iskustva.

3. Kontakt s ljudima

Ostanite u kontaktu s s bivšim kolegama i ostalim ljudima koje upoznajete na svom poslovnom putu, a to danas nije težak posao, pored svih društvenih platformi. Nikada ne znate s kim ćete morati da surađujete u budućnosti, a neko od njih mogao bi da bude i vaš sledeći poslodavac.

4. Iskoristite svaku priliku

Ovde pre svega mislimo na plaćene edukacije, besplatne seminare i stručna usavršavanja, koje vam omogućava firma. To vam itekako može pomoći za usavršavanje veština.

5. Budite dostupni

Neka drugi ljudi znaju ko ste: budite prisutni na društvenim mrežama, sudelujte na odgovarajućim platformama i forumima, odazovite se na razna poslovna i privatna druženja i slično. Nikad ne znate ko se tako može zainteresovati za vas. Ipak, pazite da sadržaj koji objavljujete i izgovarate uvek bude primeren.

Izvor: index

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.