Zemljotres u Makedoniji, građani u strahu da se ne probudi vulkan Kosel (FOTO, VIDEO)

Izvor: BKTV News, 20.Jun.2017, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemljotres u Makedoniji, građani u strahu da se ne probudi vulkan Kosel (FOTO, VIDEO)

Zemljotres jačine 5 jedinica Rihterove skale pogodio je danas u 15.10 časova ohridski region.

Snažan potres najviše su osetili građani Ohrida, koji su panično, pogotovo oni u zgradama, napuštali svoje domove, a prilično jako se tresao i susedni gradić Resen i Struga.

Map of the testimonies received so far following the #earthquake M3.7 in Fyr of Macedonia 46 min ago pic.twitter.com/izFRspOrls >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<

Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra, epicentar se nalazio 8 kilometara severno od sela Jankovec, na dubini od oko 3 kilometra.

Zemljotresi koji su pogodili Crnu Goru i Makedoniju nisu se osetili u Srbiji

Zemljotres se osetio i u Bitolju, Kičevu i Debru gde je bio intenziteta od 4 stepena, a u Skoplju i Velesu 3 stepena, saopštili su iz Seizmološke opservatorije Prirodno-matematičkog fakulteta u Skoplju.

Pre dva dana, serija zemljotresa, od kojih je najjači bio 3,6 stepeni, preplašio je žitelje Ohrida, koji sada strahuju da učestalo pomeranje tla može da „probudi“ jedini živi vulkan na Balkanu iznad sela Kosel, koga žitelji zovu Duvalo.

Stručnjaci za zemljotresno inžinjerstvo, kako piše portal SDK, godinama ubeđuju ljude da je ovaj vulkan bezopasan, da je živ, ali da ne može da izbacuje lavu ili izazove potrese zemlje.

Vulkan ili sulfatara Duvalo u udžbenicima u bivšoj Jugoslaviji je opisivan kao retka geološka pojava, kao jedini živi vulkan na Balkanu.



Radi se o ostatku nekadašnjeg aktivnog vulkana, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 740 metara. Njegov krater je prečnika pola metra i dubine oko 30 centimetara iz kojeg izbija sumpor-dioksid i ugljen-dioksid. Sa specifičnim kraterom ovaj vulkan predstavlja prirodni fenomen, a miris sumpora se oseća u prečniku od oko tri kilometra.

Zemljotresi pogodili Balkan: Tresla se Crna Gora i Makedonija

Vulkan se nalazi iznad samog sela, u kome se oseća oštar miris pokvarenih jaja. Do njega se stiže idući uzbrdo, peške. A kada se dođe do vulkana ne može se videti ništa spektakularno, osim jedne omanje rupe iz koje neprimetno izbija gas, najviše sumpor-dioksid.

ako neprijatna isparenja vulkana i miris na pokvarena jaja, na koji su se ljudi već navikli, imaju “lekovita svojstva”, žitelji Kosela se žale da im Duvalo stvara velike probleme jer im uništava električne aparate.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.