Zemljotres u Albaniji: Sahrane poginulih, broj žrtava porastao na 49

Izvor: B92, 29.Nov.2019, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemljotres u Albaniji: Sahrane poginulih, broj žrtava porastao na 49

Najmlađa sahranjena meštanka Tumana imala je samo sedam godina.

Dvanaest žrtava razornog zemljotresa u albanskom gradiću Tuman sahranjeno je u petak, u prisustvu velikog broja građana i albanskih zvaničnika koje je predvodio albanski premijer Edi Rama.

Najmlađa sahranjena meštanka Tumana je sedmogodišnja Rolejd Veta, prenosi albanski Top kanal.

Spasioci više ne tragaju za eventualno zatrpanima u Tumanu, mestu koje je posle Drača najviše pogođeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemljotresom od 6.4 stepeni Rihterove skale.

Međutim, potraga je nastavljena u Draču gde je tokom dana iz ruševina hotela "Mira Mare" izvučen muškarac od 33 godine, jer su spasioci sumnjali da je ispod ruševina još jedna osoba, navodi TV N1, citirajući albansku televiziju Klan.

U Draču 25 poginulih, u Tumanu 23, jedna žrtva u Ljaću

Broj poginulih u zemljotresu popeo se na 49 osoba, saopštio je Rama posle sastanka Vlade, prenosi Rojters.

U Draču i Tumanu je proglašeno vanredno stanje u trajanju od 30 dana.

U okolini Drača 1.260 osoba napustilo je trenutno svoje domove, više od 600 ih je smešteno u hotelima, 360 u školskim salama, dok su ostali pod šatorima ili kod svojih porodica, citira Ramu Radio slobodna Evropa.

U Tumanu je oko 500 osoba smešteno u šatorima, a za njih je počeo prevoz u hotelima u primorskom mestu Šenđin.

Ni Tirana nije bila pošteđena. U okrugu glavnog grada je 3.480 osoba koje su bez krova nad glavom, od kojih je oko 1.000 smešteno u prihvatnim centrima, a ostali pod šatorima ili kod svojih bližnjih.

Rama je dodao da na osnovu trenutnih informacija, u Draču je oštećeno preko 700 stanova, 12 stanova potpuno uništeno, a 176 zgrada oštećeno.

U Tirani je potpuno uništeno 15 stanova a 230 oštećeno, osam zgrada je van funkcije a preko 60 teško oštećeno.

Najavio je da će prve međunarodne ekipe stići danas kako bi sa domaćim izvršile procenu načinjene štete.

Ponovo je pozvao sve da usmere finansijsku pomoć na jednistvenu državnu platformu e-albania.al, uveravajući da će se sav novac transparentno trošiti.

Dodao je da je do sada sakupljeno više od pet miliona evra i oko milion i po dolara, dok je na različitim internet stranicama za pomoć ili preko nevladinih organizacija stiglo oko 4,5 miliona evra.

Zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihteru u utorak ujutro pogodio je Albaniju, ali je usledilo i 500 potresa potom koji su značajno uzdrmali i meštane i već oštećene zgrade.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.