Izvor: RTS, 22.Jul.2020, 10:50

Zemljotres na Aljasci, građani bežali iz straha od cunamija

Zemljotres magnitude 7,8 stepeni pogodio je jutros priobalni pojas Aljaske, a pojedini stanovnici nakratko su pobegli na viši teren, iz straha od cunamija.
Za sada nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj štetni, a upozorenje na cunami je ukinuto nakon što su se, posle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemljotresa, razvili talasi od oko 30 centimentara.
Epicentar zemljotresa bio je 105 kilometara jugoistočno od grada Perivila, na dubini od 28 km, saopšteno je iz Američke geološke službe, a prenosi AP.
Usledilo je više od 10 naknadnih potresa jačine oko 4 stepena Rihterove skale, ili čak i više, rekao je lokalni zvaničnik iz centra za cunami Dejvid Hejl.
Zahvaljujući lokaciji zemljotresa, stanovnici područja u blizini epicentra nisu osetili tako jako podrhtavanje posle zemljotresa te jačine, rekao je seizmolog iz te savezne američke države Majkl Vest.
To, naglasio je, ne znači da su ga prespavali.
On je rekao da su ljudi u malim gradovima, u krugu od 160 kilometara, prijavili da su osetli veoma jako podrhtavanje, koje se osetlilo i na udaljenosti od 800 kilometara od Enkoridža, dodao je Vest.
Tako su, posle upozorenja na cunami, koje je prvobitno izdato, stanovnici priobalnih područja evakuisani na viši teren.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.