Izvor: RTS, 06.Feb.2023, 13:53

U zemljotresu u Turskoj oslobođena 1.000 puta veća energija nego u Kraljevu 2010.

Kolika je razorna moć današnjeg zemljotresa u Turskoj i Siriji govori činjenica da je kod njega oslobođena 1.000 puta veća energija od onog u Kraljevu iz 2010. godine, kaže Branko Dragičević iz Republičkog sizmološkog zavoda. Ono što je doprinelo velikim žrtvama jeste i to što se zemljotres dogodio u ranim jutarnjim satima, kada su mnogi bili u objektima koji nisu seizmički zaštićeni, rekao je Dragičević. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Seizmolozi smatraju da bi zemljotres koji je noćas pogodio Tursku i Siriju mogao biti najsnažniji u istoriji Turske, a sličan potres dogodio se pre više od 80 godina.

Branko Dragičević iz Republičkog sizmološkog zavoda rekao je za RTS, da je do ovako snažnog zemljotresa došlo zbog toga što se u poslednjoj deceniji nakupila ogromnna seizmička energija koja se u jednom trenutku, bez ikakvih nagoveštaja, oslobodila na ovom području.
To je, podseća, seizmički poznato područje, koje pripada tzv. mediteranskom pojasu kojem i mi pripadamo i gde su se u prošlosti dešavali snažni zemljotresi.
Prema njegovim rečima ovakvih potresa bude petnaestak godišnje, samo što se dešavaju u nenaseljenim područjima, tako da nisu zapaženi.
"Ako bi hteli da uporedimo kolika je razorna moć ovog zemljotresa, prisetimo se onog u Kraljevu 2010. godine koji je imao 100 puta nižu magnitudu, ali je pri ovom zemljotresu u Turskoj, oslobođena 1.000 puta veća energija nego što je bilo energija potresa u Kraljevu", rekao je Dragičević.
Takođe, kaže, i dubina na kojoj je bio epicentar veoma utiče na posledice, i ona je u ovom slučaju bila relativno mala, negde 15 kilometara, mada će sigurno dolaziti revidarani podaci.
"Ono što je doprinelo velikim posledicama jeste i to što se dogodio u ranim jutarnjim satima, kada su mnogi ljudi bili u objektima, a znamo da je 80 odsto stradalih u objektima koji nisu seizmički zaštićeni", rekao je Dragičević.
To potvrđuju i slike koje dolaze sa terena na kojima se vidi da su neke zgrade ostale i neoštećenje, što nam daje nadu da možemo da se zaštitimo od zemljotresa, kaže seizmolog.
Ukazao je da se današnji zemljotres u Turskoj i Siriji nalazi u tzv. Istočnom anadolijskom rasedu, i da su zemljotresi takve jačine tu očekivani. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kraljevo je 2000. godine pogodio razorni zemljotres, a kod ovog u Turskoj OSLOBOĐENA JE 1.000 PUTA VEĆA ENERGIJA! I Srbija pripada istom seizmičkom pojasu

Izvor: Blic, 06.Feb.2023

Kolika je razorna moć današnjeg zemljotresa u Turskoj i Siriji govori činjenica da je kod njega oslobođena 1.000 puta veća energija od onog u Kraljevu iz 2010. godine, kaže Branko Dragičević iz Republičkog sizmološkog zavoda.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.