U Zemljotresu na Kritu jedna žrtva, 20 povređenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2021, 09:02

U Zemljotresu na Kritu jedna žrtva, 20 povređenih

Najmanje jedna osoba poginula je danas u snažnom zemljotresu na grčkom ostrvu Kritu, a 20 je povređeno.

Poginuli je radio kao građevinski radnik na obnovi crkve u selu Arkalohori, prenosi dnevnik Katimerini, a to je potvrdio predsednik opštine Arkalohori, koji je naveo da su u selu oštećene dve crkve i druge zgrade.

Zvaničnici bolnice rekli su da je 20 osoba zbrinuto zbog povreda, od kojih je deset dobilo prvu pomoć.

Prva procena Geodinamičkog instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemljotresa koji se dogodio u 9.17 ujutru na Kritu, govori o jačini od 5,8 stepena, sa epicentrom 78 kilometara južno od Irakliona, najvećeg grada na tom ostrvu i 246 kilometara jugoistočno od glavnog grada Grčke, Atine.

List Katimerini je naveo da je posle najjačeg zemljotresa, usledilo još najmanje devet potresa, od kojih su dva bila jačine 4,6 stepeni.

Prema prvim izveštajima, epicentar je na dubini od 10 kilometara.

Svedoci i lokalni mediji tvrde da je zemljotres dugo trajao i da se snažno osetio ne samo u Iraklionu već širom Krita.

Kako navodi agencija AP, zemljotres nije uticao na međunarodne i domaće letove do aerodroma Iraklion, a regionalno udruženje hotelijera saopštilo je da nema ozbiljnih oštećenja na hotelima u okolini, koja uključuju mnoga popularna odmarališta.

Opštinska građevinska vozila pomogla su hitnim službama u raščišćavanju puta.

"Ovo nije događaj koji se desio bez upozorenja. Videli smo da postoji aktivnost u ovom regionu nekoliko meseci. Ovo je bio snažan zemljotres, koji nije bio pod morem, već pod zamljom, te je uticao na naseljena područja'', rekao je seizmolog Gerasimos Papadopulos za grčku državnu televiziju ERT.

Portparol vlade Janis Okinomu rekao je na konferenciji za medije da se za sada čini da nema sugrađana zarobljenih pod ruševinama.

Seizmolog Eftimios Lekas, koji vodi grčku Organizaciju za planiranje i zaštitu od zemljotresa, rekao je da je počela inspekcija kritičnih zgrada, poput škola i bolnica.

"Pozivamo ljude koji žive u oštećenim starijim zgradama da ostanu na otvorenom, jer jedan naknadni udar može da izazove kolaps'', poručio je Lekas sa Krita.

Ministar civilne zaštite Hristos Stilianides koji je otputovao na Krit rekao je da će biti preduzete mere pomoći onima koji je ne mogu da provedu noć u svojim domovima, što će potencijalno značiti i obezbeđivanje soba u hotelima.

Lokalni zvaničnici rekli su da imaju dovoljno kapaciteta da privremeno smeste 300 ljudi u šatorima.

Turska izdala upozorenje na cunami nakon zemljotresa na Kritu

Turska je izdala upozorenje na cunami nakon snažnog zemljotresa koji je danas pogodio grčko ostrvo Krit, javljaju turski mediji.

Vlasti u Turskoj upozorile su stanovništvo na moguću pojavu cunamija uzrokovanog zemljotresom u Grčkoj, koji bi, kako se prognozira, mogao da pogodi čitav region.

Jedna osoba je poginula, a devet ih je povređeno u snažnom zemljotresu na Kritu, čiju je magnitudu Evropsko-mediteranski seizmološki centar procenio na 6,2 stepenai.

Potres je naneo štetu starim zgradama, crkvama i putevima u nekoliko kritskih opština u blizini epicentra, južno od grada Irakliona, dok su škole bile evakuisane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.