Snažan zemljotres pogodio Aljasku, ukinuta opasnosti od cunamija

Izvor: RTS, 30.Nov.2018, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snažan zemljotres pogodio Aljasku, ukinuta opasnosti od cunamija

Najveći grad Aljaske, Enkoridž, pogodio zemljotres jačine 6,6 stepeni, nakon čega je izdato upozorenje na opasnost od cunamija za južnu obalu Aljaske. Međutim, kasnije je to upozorenje i povučeno, prenosi AP.
Epicentar zemljotresa je, prema izveštaju Seizmološkog zavoda, bio na oko 12 kilometara severno od Enkoridža.

Od snage zemljotresa, tresle su se i urušile zgrade, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a ljudi su iz kancelarija i stanova panično su istrčali na ulice.
Informacije o žrtvama još uvek nema.
Reporter američke agencije, koji se javio iz centra grada, rekao je da su se nakon potresa videle pukotine na dvospratnoj zgradi.
Na fotografijama koje su se pojavile na društvenim mrežama vide se razrušeni plafoni učionica škole u Enkoridžu, pukotine na putevima, a na jednoj se vidi automobil, zaglavljen jedinom čitavom delu puta, okruženim pukotinama.

Ubrzo nakon zemljotresa, vlasti su izdale i upozorenje na cunami, pozivajući naročito stanovnike poluostrva Kenaj i drugih regiona koji okružuju vodenu površinu Kuk Inlet na jugu Aljaske.
Takođe, policija na ostrvu Kodijak pozvala je tada hiljade stanovnika da se "odmah evakuišu na područja više nadmorske visine", ali je, prema najnovijim izveštajima agencije, ovo upozorenje povučeno.
U Aljasci se u proseku dogodi 40.000 zemljotresa godišnje što je više nego zbir zemljotresa u svih ostalih 49 zemalja SAD, napominje agencija.
Pogledaj vesti o: Zemljotres,   Cunami

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.