Skoplje se seća, 56 godina od katastrofalnog zemljotresa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2019, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje se seća, 56 godina od katastrofalnog zemljotresa

Glavni grad Severne Makedonije obeležava 56 godina od katastrofalnog zemljotresa 1963. godine, u kome je poginulo 1.070 ljudi, dok je oko 3.000 bilo povređeno.

Svake godine 26. jul podseća na dan kada je katastrofalni zemljotres svojom rušilačkom snagom odneo veliki broj ljudskih života i Skoplje pretvorio u ruševinu, ali i na solidarnost koju su potom pokazali ne samo njegovi građani, već i ceo svet.

"Ovaj datum je urezan u kolektivnoj memoriji za Skoplje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao jedan od najtežih trenutaka u njegovoj istoriji i postojanju", naveli su gradske vlasti Skoplja, a prenosi makedonska televizija Sitel.

Vest o zemljotresu u Skoplju tada je postala glavna tema u svetu.

Grad je dobio pomoć i donacije, ubrzo je postao simbol solidarnosti i mesto gde su se po prvi put nakon Drugog svetskog rata ponovo susreli američki i sovjetski vojnici.

"Pre 56 godina veliki sat na Staroj železničkoj stanici u Skoplju se zamrzao. Ostao je da svedoči da je 20 sekundi bilo dovoljno da se zaustavi život u gradu. Kada se spustila prašina i kada se stišao zlokobni zvuk, svet je video katastrofu. Skoplje se seća", napisao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev na svom tviter profilu povodom 56-godišnjice zemljotresa u tom gradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skoplje obeležava godišnjicu katastrofalnog zemljotresa

Izvor: B92, 26.Jul.2019

Skoplje -- Glavni grad Severne Makedonije obeležava 56 godina od katastrofalnog zemljotresa 1963. godine, u kome je poginulo 1.070 ljudi, dok je oko 3.000 bilo povređeno...Svake godine 26. jul podseća na dan kada je katastrofalni zemljotres svojom rušilačkom snagom odneo veliki broj ljudskih života...

Nastavak na B92...

SKOPLJE SE SEĆA:56 godina od KATASTROFE

Izvor: Mondo, 26.Jul.2019

Severna Makedonija danas obeležava 56 godina od katastrofalnog zemljotresa 1963. godine, u kome je poginulo 1.070 ljudi, dok je oko 3.000 bilo povređeno...Foto: YouTube/Sreenshot/British Pathé Zeljotres u Makedoniji..Svake godine 26. jul podseća na dan kada je katastrofalni zemljotres svojom rušilačkom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.