Izvor: RTS, 31.Okt.2020, 10:36

Raste broj poginulih u Izmiru – spasioci traže preživele ispod srušenih zgrada

U snažnom zemljotresu koji je juče pogodio egejsku obalu Turske i istočno grčko ostrvo Samos, poginulo je najmanje 27 ljudi, a povređeno je više od osamsto. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je da će u najkraćem mogućem roku biti izgrađena nova kuća svakom građaninu čiji je dom uništen u jučerašnjem razornom zemljotresu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ekipe za spasavanje probijaju se kroz betonske blokove srušenih zgrada u potrazi za preživelima u Izmiru, nakon zemljotresa koji je juče pogodio Tursku i Grčku, izveštava agencija AP.

Najmanje dvadeset zgrada u Izmiru je uništeno, saopštile su vlasti, prenosi Rojters.
Nakon prvog, najjačeg potresa od sedam jedinica Rihterove skale, usledilo je stotinak manjih, od kojih je najmanje 16 bilo jače od četiri jedinice, a to područje je zapljusnuo i "mali cunami".
Najmanje 25 osoba je poginulo u Izmiru i priobalnom području, uključujući i jednu stariju ženu koja se utopila.
Na grčkom ostrvu Samos dvoje tinejdžera poginulo je kada se na njih obrušio zid, a povređeno je dvadesetak ljudi.
Dvoje povređenih, od kojih jedan četrnaestogodišnji dečak, prebačeno je u Atinu, a sedmoro hospitalizovano na ostrvu, saopštile su lokalne vlasti.

Mali cunami koji je pogodio tursku obalu takođe je izazvao poplavu na ulicama Samosa u glavnoj luci u gradu Vatiju. Vlasti su upozorile građane da se sklone od obale i zgrada koje bi mogle da se sruše.
Epicentar zemljotresa, koji je prema Institutu "Kandili" bio jačine 6,9 jedinica Rihterove skale, bio je u Egejskom moru severno od Samosa, pogodio je Tursku i Grčku u 14 časova i 51 minut. AFAD je izmerio jačinu zemljotresa od 6,6 jedinica Rihtera.
Podrhtavanje tla osetili su građani istočnih grčkih ostrva, sve do Atine i Bugarske. U Turskoj, tresla se regija od Egejskog do Mramornog mora, a gradonačelnik Istanbula je saopštio da, iako su osetili zemljotres, nije bilo materijalne štete u gradu.
Više od 3.000 spasilaca poslato je u Izmir. Turski Crveni polumesec organizovao je kuhinje koje će ljudima obezbediti hranu.
U znak solidarnosti, koja je bila retka poslednjih meseci zbog napetih bilateralnih odnosa, podseća AP, zvaničnici dve zemlje razmenili su poruke podrške, a predsednici Grčke i Turske su razgovarali telefonom.
Erdogan: Nova kuća svakome čiji je dom uništen u zemljotresu Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je da će u najkraćem mogućem roku biti izgrađena nova kuća svakom građaninu čiji je dom uništen u jučerašnjem razornom zemljotresu.
Erdogan je na kongresu Stranke pravde i razvoja (AKP), u istočnom turskom gradu Vanu, uputio poruke saučešća porodicama poginulih građana Izmira i celom turskom narodu, a povređenima poželio što brži oporavak.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Broj žrtava u zemljotresu u Turskoj i na grčkom ostrvu Samos porastao na 27

Izvor: Danas, 31.Okt.2020

U snažnom zemljotresu koji je pogodio tursku egejsku obalu i severni deo grčkog ostrva Samos stradalo je najmanje 27 ljudi, više od 800 je povređeno, a spasilački timovi jutros nastavljaju da kopaju kroz betonske blokove i ruševine zgrada u potrazi za preživeim.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.