Otkazane sve svečanosti povodom Dana albanske zastave

Izvor: B92, 27.Nov.2019, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazane sve svečanosti povodom Dana albanske zastave

Priština/Tirana -- Vlada Kosova i sve opštine na Kosovu otkazali sve predviđene svečanosti povodom Dana albanske zastave zbog katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Albaniju.

Sve opštine na Kosovu su objavile da otkazuju aktivnosti koje su bile planirane za 28. novembar.

Na Kosovu je danas ukazom predsednika Hašima Tačija proglašen Dan žalosti. Na svim institucijama i javnim objektima Kosova u zemlji i inostranstvu zastave su spuštene na pola koplja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Istovremeno, kako javljaju prištinski mediji, prema Albaniji i područjima koja su bila centar katastrofalnog potresa upućeno je više od 100 kamiona i šlepera sa hranom, odećom i obućom.

Otvoreni su posebni računi u bankama na Kosovu i Albaniji na koje se uplaćuje novčana pomoć.

Veliki je broj kompanija ali i pojedinaca koji su stavili na raspolaganje svoje kapaciteta i stanove za smeštaj građana Albanije.

Od juče u centru Prištine, na trgovima Skenderbeg i Zahir Pajaziti, ali i u svim opštinskim centrima na Kosovu prikuplja se dobrovoljna pomoć koja se odmah šalje za Albaniju.

Za Albaniju je danas otputovao i predsednik Kosova Hašim Tači.

Predsednik Albanije Iljir Meta otkazao je prijem koji je trebalo da bude održan povodom sutrašnjeg Dana albanske zastave.

U saopštenju iz kabineta predsednika Albanije navodi se da je Meta prijem otkazao zbog posledica jučerašnjeg razornog zemljotresa, preneo je albanski Top čenel.

Premijer Edi Rama je na jutrošnjoj vanrednoj sednici vlade rekao da očekuje da, umesto proslava povodom Dana nacionalne zastave, naredna dva dana budu proglašena danima nacionalne solidarnosti.

U seriji zemljotresa koji su pogodili juče delove Albanije stradalo je, prema poslednjim informacijama, 29 osoba, dok je preko 650 ljudi povređeno, od kojih je desetak u kritičnom stanju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.