Izvor: RTS, 05.Jul.2022, 20:18

Novi zemljotres u kabinetu Borisa Džonsona, ministri zdravlja i finansija podneli ostavke

Britanski ministri zdravlja i finansija, Sadžid Džavid i Riši Sunak, podneli su danas ostavke u vladi premijera Borisa Džonsona. ostavku podneo i potpredsednik Konzervativne partije Bim Afolami, smatra da Džonson više ne uživa povrenje ni u stranci ni kod građana.
Ministar zdrvlja objavio je na svom Tviter nalogu da je razgovarao sa premijerom Borisom Džonsonom i obavestio ga o odluci da će podneti ostavku.

"Bila je velika privilegija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da budem na ovoj poziciji, ali mi je žao što ne mogu da nastavim mirne savesti", naveo je Sadžid Džavid.
Ministar finansija Riši Sunak je rekao da je nevoljno došao do zaključka da "ne može više ovako".
"Javnost s pravom očekuje da se vlada vodi kako treba, kompetentno i ozbiljno. Shvatam da je ovo možda moj poslednji ministarski posao, ali verujem da se za određene standarde vredi boriti i zato podnosim ostavku", istakao je ministar finansija.

U pismu premijeru Džonsonu, takođe objavljenom na njegovom Tviter nalogu, Sunak je ukazao na "ogromne izazove" sa kojima se Britanija suočava, dodajući da je narod spreman da čuje istinu.
"U pripremama za naš predloženi zajednički govor o ekonomiji sledeće nedelje, postalo mi je jasno da su naši pristupi fundamentalno različiti", naglasio je Sunak.
Ostavku podneo i potpredsednik Konzervativne partijePotpredsednik Konzervativne stranke Bim Afolami podneo je ostavku na svoju funkciju u programu uživo, rekavši da Boris Džonson više nema podršku zemlje.
Njegovi komentari usledili su samo nekoliko trenutaka nakon što je premijer pretrpeo razarajući udarac ostavkama kancelara Rišija Sunaka i ministra zdravlja Sajida Džavida.
Afolami je rekao za Talk TV da bi Boris Džonson takođe trebalo da podnese ostavku i rekao da "ne može da služi pod premijerom".
On je rekao da posle nedavnih navoda u vezi sa Kristoferom Pinčerom, i drugih štetnih skandala, Džonson nije imao njegovu podršku.
"Jednostavno ne mislim da premijer više ima, ne samo moju podršku, već i podršku unutars stranke, pa ni zemlje. Mislim da bi iz tog razloga trebalo da se povuče", rekao je Afolami.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ključni ministri u britanskoj vladi podneli ostavke, Džonson gubi poverenje

Izvor: VOA, 05.Jul.2022

Ministri finansija i zdravlja u britanskoj vladi su u utorak podneli ostavke, što bi moglo da označi kraj mandata premijera Borisa Džonsona nakon što je pokušao da se izvini za poslednji skandal u svojoj administraciji, prenosi agencija Rojters. Ministar finansija Riši Sunak i ministar zdravlja...

Nastavak na VOA...

JOŠ JEDAN UDARAC ZA DŽONSONA Još jedan ministar u britanskoj vladi podneo OSTAVKU

Izvor: Blic, 06.Jul.2022, 10:36

Britanski ministar za brigu o deci i porodici Vil Kvins podneo je danas ostavku, nakon što su to juče učinili ministri zdravlja i finansija, Sadžid Džavid i Riši Sunak.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.