Naučnici otkrili bumerang zemljotres: Razmere mogu biti katastrofalne!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2020, 21:09

Naučnici otkrili bumerang zemljotres: Razmere mogu biti katastrofalne!

Prvi put u istoriji naučnici su potvrdili postojanje misterioznih i izuzetno snažnih "bumerang zemljotresa".

Ovo otkriće izuzetno snažnih potresa, osvetljava mogućnost postojanja još razornijih tipova zemljotresa.

Istraživači predvođeni Stivenom Hiksom, seizmologom sa "Imperial koledža"  u Londonu (Imperial College London), proučavali su podatke sa 39 seizmografa smeštenih u blizini Srednjeatlantskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << grebena da bi pratili seizmičke aktivnosti, a kako bi pronašli dokaze o hipotetičkom, do sada nikada potvrđenom, "bumerang zemljotresu".

Zemljotres magnitude 7,1 pogodio je pukotinu u morskom dnu na 650 milja od obale Liberije u avgustu 2016. godine. Iako je zemljotres bio snažan, prošao je kao "nezamimljiv", sve dok seizmološki podaci nisu pokazali da je došlo do velike anomalije.

- Način na koji se ovaj potres širio bio je potpuno suprotan onome kako smo očekivali da će zemljotres izgledati pre nego što smo krenuli u analizu podataka - rekao je Hiks.

Ovaj morski potres je počeo duboko pod zemljom, jureći prema Srednjeatlantskom grebenu, pre nego što se okrenuo nazad brzinom od 11000 milja na sat, dovoljno brzo da od Njujorka stigne do Londona za manje od 20 minuta. Tako nešto je prvi put zabeleženo - rekao je Jošihiro Kaneko iz "GNS nauke" (GNS Science) na Novog Zelanda.

Ostaje misterija koliko su česti ovakvi "bumerang zemljotresi".

Neki naučnici smatraju da je zemljotres "Tohoku" koji je pogodio Japan 2011. godine i koji je ostavio razorne posledice upravo mogao da ima neki od ovih efekata bumeranga.

- Ovo se možda dešava češće nego što mi mislimo - rekao je Kaneko.

Dalje proučavanje i razumevanje prirode "bumerang" zemljotresa moglo bi značajno da poboljša preventivu i predviđanje razornih potresa koji se svake godine dešavaju širom sveta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.