Zastave na pola koplja, 23 mrtva i 600 povređenih u snažnom zemljotresu u Albaniji

Izvor: RTS, 26.Nov.2019, 07:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastave na pola koplja, 23 mrtva i 600 povređenih u snažnom zemljotresu u Albaniji

Najmanje 23 osobe su poginule i više od 600 je povređeno u razornom zemljotresu, jačine 6,4 jedinice Rihterove skale, koji je jutros u 3.54 pogodio okolinu Drača. Traga se za preživelima u ruševinama. Potres se osetio na čitavom Balkanu. Srbija i druge zemlje sveta uputile pomoć. Četvrtak dan žalosti u Albaniji, odlučila vlada u Tirani.
23.20 - U ruševinama pronađena dvadeset treća žrtva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemljotresa.
19.10 - Vlada Albanije proglasila je 27. novembar danom žalosti zbog žrtava zemljotresa u kojem su poginule 22 osobe, javlja dnevnik Šekuli. Zastave na svim institucijama će biti spuštene na pola koplja.

19.00 - Broj žrtava zemljotresa porastao je na 22. 
18.55 - Ambasada Srbije je u kontaktu sa udruženjima pripadnika srpske zajednice i, prema njihovim navodima, nema povređenih ni poginulih Srba, kaže za RTS ambasador Miroljub Zarić.
18.30 – Pronađena je još jedna žrtva zemljotresa. Broj poginulih je porastao na 21.
18.05 – Premijer Edi Rama i lider opozicione Demokratske stranke Ljuljzim Baša odvojeno obilaze pogođena mesta. Baša je pozvao Ramu da bez odlaganja uvede varedno stanje u zemlji, prenela je Radio-televizija Albanije.
17.50 – Broj poginulih porastao je na 20. Iz ruševina je izvučeno 45 preživelih, a traga se za još 10 do 15 ljudi, javlja TV Tirana.
16.45 – Albanska televizija Panorama javlja da je broj žrtava porastao na 18. Iz ruševina izvučeno ukupno 42 ljudi.
16.25 – Transportni avion C-130 "herkules" grčkog ratnog vazduhoplovstva sleteo na aerodrom Rinas. Grčki spasioci prva su strana ekipa koja je stigla u pomoć Albancima stradalim u zemljotresu.

16.10 – Energija koja je oslobođena prilikom zemljotresa jednaka je energiji koja se oslobađa pri udaru tri atomske bombe ili 60.000 tona TNT eksploziva.
15.30 – U razornom zemljotresu porušeno je oko 500 objekata u Tirani, rekao je gradonačelnik Tirane Erion Veljiaj.
15.20 – Reporter Radio-televizije Srbije Andrija Igić nalazi se u mestu Tuman, koje je nakon zemljotresa potpuno rezoreno

15.10 – Od početnog potresa, u Albaniji su zabeležene 253 seizmičke aktivnosti, saopštio je albanski geološki institut.
14.10 – Još dva tela pronađena u Draču. Spasioci tragaju za preživelima. Zastava na zgradi Predsedništva Albanije spuštena na pola koplja. 
14.00 – Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije uputiće 13 pripadnika Specijalističkog tima za pretragu i spasavanje iz ruševina radi pružanja pomoći nakon zemljotresa koji su se dogodili u blizini Tirane i Drača, saopštio je MUP. 
13.15 – Ministarstvo odbrane saopštava da je pronađena još jedna, trinaesta, žrtva zemljotresa u gradu Lač. Do sada je iz ruševina spaseno 39 osoba.

12.45 – Raste broj žrtava razornog zemljotresa u Albaniji. Prema poslednjim informacijama, poginulo je 12 osoba – sedam u Draču i pet u Tumanu. 
12.20 – Rado Brajović iz Drača posvedočio je za RTS da je zemljotres bio jak, te da je stanje u gradu teško. "Ima mnogo štete, povređenih. Nadam se da će biti što manje žrtava, za sad se ništa još ne zna", rekao je Brajović. 

12.10 - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Ogerta Manastirliu izjavio je da je 176 građana hospitalizovano samo u Draču, dok je u kompleksu bolnica na najugroženijim područjima - Tirane, Drača, Kruje, Kubine i Leža - smešteno 600 povređenih. 

11.50 – Premijerka Ana Brnabić uputila je saučešće premijeru Albanije i svim porodicama koje su izgubile svoje najmilije u razornom zemljotresu. 

11.40 – Ministarstvo odbrane je saopštilo da je pronađeno beživotno telo u ruševinama u Tumanu. To je deveta žrtva zemljotresa, prenosi Panorama
11.00 – Vlada Rumunije je preko Sektora za vanredne situacije poslala u Albaniju vojne avione sa specijalnim timom za potragu i spasavanje. Iz albanskog ministarstva odbrane navode i da se očekuje dolazak spasilačkih timova iz Turske i Italije.  
10.50 – Prema podacima ministarstva odbrane Albanije u zemljotresu je poginulo osam osoba, navodi Panorama.

10.10 – Beogradski mediji prenose da je Srbija je poslala vatrogasnu ekipu, kao prvu pomoć u otklanjanju posledica. 
9.46 – Ministarstvo odbrane saopštilo je da je poginulo najmanje sedam ljudi. Sedma žrtva zemljotresa pronađena je kod Lješa, navodi Panorama.
9.34 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo saučešća predsedniku i premijeru Republike Albanije Iliru Meti i Ediju Rami, povodom snažnog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju. 

9.30  Albanski premijer Edi Rama napisao je na Tviteru da su premijeri Italije i Grčke Đuzepe Konte i Kirjakos Micotakis naredili da se kao pomoć u Albaniju pošalju letelice sa specijalnim timovima.
9.25 – Posetioci portala RTS-a javljaju da su zemljotres osetili tokom noći i u Beogradu, Novom Sadu, Požegi, Kruševcu. 
8.59 Radio-televizija Albanije javlja da se u ruševinama u Tumanu nalaze dve porodice od osam i pet članova i da je u toku akcija spasavanja. Panorama navodi da su 22 osobe spasene iz ruševina u Draču.
8.50 - Povređeno je više od 300 osoba. Hitne službe primile su skoro 400 poziva za pomoć.

8.40 - Ministarstvo odbrane Albanije potvrdilo je da je poginulo najmanje šest osoba, prenosi Rojters. 
8.10 – Među povređenima i poginulima nema državljana Srbije, kaže za RTS Ambasador Srbije u Tirani Miroljub Zarić. Delegacija od 100 privrednika je trenutno u Tirani zbog međunarodnog sajma, ali su svi na bezbednom. 

8.06 – Ministarstvo odbrane Albanije potvrdilo je da su u zemljotresu poginule najmanje četiri osobe, prenosi portal Panorama.
7.50 – Pet osoba stradalo u zemljotresu, četiri žene u mestu Tuman i jedna osoba u Draču, navode albanski sajtovi.
7.37 Jačina naknadnog potresa bila je 5,4 jedinice po Rihteru, zabeležio je Američki geološki zavod.
7.19 – Tri osobe poginule su u zemljotresu, potvrdilo je ministarstvo odbrane Albanije, prenosi portal Panorama.
7.13 – Još jedan snažan potres zabeležen je oko 7.10, javlja Rojters.
U zemljotresu u Albaniji poginule su najmanje 23 osobe. Više od 600 povređenih hospitalizovano je širom Albanije. Iz ruševina je izvučeno 45 preživelih, a traga se za još 10 do 15 osoba.

Epicentar zemljotresa bio je na dubini od 12 kilometara, a osetio se u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Grčkoj, Hrvatskoj i BiH.
Među stadalima ima i dece.
U Draču su stradale dve osobe iz Gnjilana, braća Šemsedin i Isa Abazi, javio je predstavnik Prištine u Albaniji Nait Hasani.
Veliki broj objekata se srušio ili je pretrpeo znatnu štetu.
Mediji javljaju da su najveću štetu pretrpeli Drač i Tuman, mesto udaljeno 35 kilometara od Tirane.
Albanski mediji javljaju da je reč uglavnom o starijim objektima, rekao je za RTS ambasador Srbije u Tirani Miroljub Zarić.
U Draču je pala cela petospratnica, a iz ruševina je spaseno jedno dete, javljaju lokalni mediji.

Panika se osetila širom zemlje, a građani Tirane izašli su na ulice, neki sa bebama u naručju.
Mnoge porodice su još pod ruševinama, dok spasioci pokušavaju da pomognu zatrapanim stanovnicima.
Iz ruševina je izvučen i dečak, kojeg je telom zaštitila baka.
Serija zemljotresa u Albaniji nastavila se i tokom dana.
Škole u Albaniji ne rade, dok je aerodrom "Majka Tereza" u Tirani, ponovo otvoren, nakon kraće blokade zbog velike materijalne štete.
Sve sportske dvorane u prestonici Albanije otvorene su za zbrinjavanje građana.
Teška noć za 50 srpskih privrednika
Među žrtvama zemljotresa nema državljana Srbije, ali je tešku noć imalo oko 50 srpskih privrednika, učesnika Međunarodnog sajma u Tirani.
Među njima su i Kraljevčani kojima je i dalje živa slika zemljotresa, koji je razorio njihov grad 2010.
"Mi smo svi smešteni u hotelu u Tirani. Evo ja sam bio na 20. spratu, to se prilično jako osetilo i bilo je jako neprijatno, celu noć nismo spavali", kaže Aleksandar Radovanović, direktor Centra PKS-a za regionalnu saradnju.

Premijer Albanije Edi Rama najavljuje da će se spasiocima priključiti i ekipe iz Srbije, EU, Turske, Amerike.
"Sve državne strukture su na nogama od trenutka kada su potresi počeli. Intezivno se radi kako bi se spasilo sve što je moguće na nekoliko fatalnih tačaka u Draču i Tumanu'', rekao je Rama. 
Na Tviteru je napisao da se intenzivno radi na tome da se spasi svaki mogući život i da je snažan zemljotres prouzrokovao ozbiljne posledice.
"Ovo je dramatičan trenutak u kome moramo biti mirni, stajati jedni pored drugih i suočiti se sa tim udarcem. Učinićemo sve što je u našoj moći da zajedno sa prijateljima prevaziđemo ovu situaciju", naveo je Rama.
Pomoć iz Srbije
Na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije Edija Rame, Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije uputiće 13 pripadnika Specijalističkog tima za pretragu i spasavanje iz ruševina radi pružanja pomoći nakon zemljotresa koji su se dogodili u blizini Tirane i Drača.

Specijalistički tim Sektora za vanredne situacije koristiće opremu za otklanjanje posledica zemljotresa, tačnije za bušenje i lomljenje betona i podizanje tereta nastalih urušavanjem objekata.
Pomoć su uputile i druge zemlje Evrope i sveta.
Vlada Albanije proglasila je 27. novembar danom žalosti zbog žrtava zemljotresa, javlja dnevnik Šekuli. Zastave na svim institucijama će biti spuštene na pola koplja.
Zemljotres nešto manje snage od 5,3 jedinice Rihtera dogodio se u neposrednoj blizini u septembru ove godine i tada je povređeno najmanje 70 ljudi, a oštećeno je 500 kuća.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Snažan zemljotres pogodio Albaniju – Osjetio se i u Sandžaku

Izvor: SandzakPress.net, 26.Nov.2019

Snažan zemljotres jačine 6,1 stepen po Rihteru pogodio je rano jutros Albaniju Prema podacima Zavoda za seizmologiju, jačina zemljotresa u žarištu iznosila je 6.1 jedinicu Rihterove skale. “Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju u tri časa i 54 minuta registrovao je...

Nastavak na SandzakPress.net...

Zemljotres u Nevesinju lomio crepove

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Nov.2019

NEVESINJE - U zemljotresu jačine 5,5 stepeni Rihterove skale koji je jutros pogodio Nevesinje nema stradalih, a zabilježena je materijalna šteta, rečeno je Srni u Republičkoj upravi civilne zaštite.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.