Jak zemljotres u Hercegovini

Izvor: B92, 30.Jun.2022, 08:28

Jak zemljotres u Hercegovini

Snažni zemljotres pogodio je hercegovačko područje. Prema prvim informacijama, magnituda je bila 4,8, piše EMSC.

Epicentar je bio 24km od Mostara i 10 km od Širokog Brijega, preneli su beogradski mediji. Hrvatskim medijima je javljeno da se potres osetio i u Makarskoj. "Dobro je zatreslo", samo je jedan od komentara na EMSC aplikaciji

Direktor Uprave civilne zaštite Županije zapadnohercegovačke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Drago Martinović rekao je da nisu imali prijave o povređenim osobama ni šteti na objektima na zemljotresom pogođenom području, čiji je epicentar bio kod Širokog Brijega.

"Do sada nije bilo prijava iz opštinskih štabova civilne zaštite", rekao je Martinović, prenela je Hina.

Prema navodima svedoka, podrhtavanje tla potrajalo je jutros desetak sekundi, a snažnije osetio zapadno od Širokog Brijega.

Prema izveštaju Federalnog seizmološkog zavoda, njihovi uređaji zabeležili su da je magnituda potresa u hipocentru iznosila 4.8 po Rihteru, dok je intenzitet u epicentru bio VI stepena Merkalijeve skale.

Takvo podrhtavanje tla spada u jake potrese koji izazivaju uznemirenost stanovnika, napuštanje domova i štete na nekim objektima. Hercegovinu je u aprilu pogodio zemljotres magnitude 6.1 po Rihteru, sa epicentrom u istočnoj Hercegovini.

Tada je poginula 28-godišnjakinja kojoj je stena pala na kuću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.