Jak zemljotres pogodio i Grčku; Objavljen prvi snimak VIDEO

Izvor: B92, 27.Nov.2019, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jak zemljotres pogodio i Grčku; Objavljen prvi snimak VIDEO

Grčku je jutros pogodio zemljotres jačine 6,1 stepen Rihtera, javlja EMSC. Snažan zemljotres, jačine 6,4 stepena u utorak pogodio Albaniju. Nešto slabiji BiH.

Zemljotres se dogodio u 8:25, odnosno 9:25 po lokalnom vremenu, a zabeleženo je da je imao jačinu 6,1 stepen po Rihteru. Epicentar je bio na 20 kilometara južno od ostrva Antikitera, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << između ostrva Krit i Kitera, na dubini od 71 kilometra, prenosi Katimerini.

Zemljotres se osetio u Atici i Peloponezu.

U razgovoru za televiziju Skaj, predsednik grčkog seizmološkog zavoda i profesor geologije Eftimios Lekas je rekao da je zemljotres imao veliku žarišnu dubinu i istakao da zbog toga ne bi trebalo da dođe do naknadnih potresa.

"To što je na velikoj dubini je činjenica koja bi trebalo da nas umiri, jer posle toga ne bi trebalo da bude većeg broja naknadnih potresa, tako da nema razloga za zabrinutost", rekao je Lekas, prenosi AP.

Rekao je i da se potres ne može dovesti u vezu sa zemljotresima u Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Za sada nema informacija o šteti, ali vatrogasna služba na Kritu je u pripravnosti, prenosi Katimerini.

U blizini epicentra - u jednoj opštini na zapadu Krita i na malom obližnjem ostrvu Kitiri su danas preventivno zatvorene škole zbog uznemirenja stanovništva, kao i da bi se školske zgrade detaljno pregledale, ali je već najavljeno da će sutra biti nastave.

Vatrogasna služba na Kritu je ipak u pripravnosti, iako nema izveštaja o šteti.

Podsetimo, snažan zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihteru pogodio je u utorak rano ujutro oko četiri sata Albaniju, a u 7.10 dogodio se još jedan snažan potres. Od tada se tlo u Ablaniji ne smiruje, a u prvom najjačem zemjotresu stradala su, za sada, najmanje 24 čoveka, dok je više od 600 ljudi povređeno.

U jutarnjim satima zemljotres iznad 5 stepeni po Rihteru pogodio je BiH.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.