Dve žrtve zemljotresa u Srbiji (Video)

Izvor: S media, 03.Nov.2010, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve žrtve zemljotresa u Srbiji (Video)

Zemljotres u Kraljevu odneo dva ljudska života. Stotine povređenih van životne opasnosti. Proglašena vanredna situacija u Kraljevu. Predsednik Boris Tadić obišao je danas popodne područja pogodjena zemljotresom. Odmah kratkoročna, sprema se i dugoročna pomoć.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će vlada u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << toku dana ili najkasnije sutra uplatiti kratkoročnu pomoć u iznosu od pet miliona dinara opštini Kraljevo koja je noćas pogodjena zemljotresom i još milion dinara za potrebe narodnih kuhinja.

Cvetković je na sednici Kriznog štaba u Skupštini opštine Kraljevo podvukao da je to samo kratkoročna pomoć koja će toj opštini biti uplaćena preko Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Premijer je dodao da će vlada osim kratkorične pomoći pružiti i pomoć kada bude utvrdjena procena štete.

Cvetković je dodao da u okviru kratkoročne pomoći vlada ima pripremljen gradjevinski materijal, krevete, stolice, gardereiobu i obećao da će to biti ispooručeno u dogovoru sa kriznim štabom u Kraljevu.

Premijer je nakon sednice Kriznog štaba obišao razrušene objekte u centaru grada i razgovarao sa gradjanima.

Cvetković je obišao i objekte koji su pretrpeli oštećenja u naselju Ribnica, kao i mesta u okolini Kraljeva.

Tom prilikom Cvetković je poručio da će Vlada nakon sveoobuhvatne procene štete i u skladu sa potrebama napraviti dugoročni program kako bi se pomoglo stanovništvu pogodjenim zemljotresom.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Kraljevu da će država brzo reagovati i dostaviti za sanaciju štete načinjene u zemljotresu koji je rano jutros pogodio taj grad i okolinu.

Okružni, opštinski i gradski štabovi civilne zaštite proglasili su vanrednu situaciju na području grada Kraljeva i formirali stručne komisije koje će obilaziti teren radi snimanja stanja nakon noćašnjeg zemljotresa koji je pogodio taj grad.

Gradonačelnik Ljubiša Simović je novinarima rekao da stručne komisije čine pravnici i inženjeri, ali je on, ipak, pozvao gradjane da svojim mesnim kancelarijama što pre prijave one objekte za koje se procenjuje da u njima nije moguće zanoćiti kako bi im se blagovremeno obezbedio smeštaj.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu donelo je danas odluku da se uplati pet miliona dinara interventne pomoći opštini Kraljevo, rekao je resorni ministar Milan Marković.

U Srbiji je noćas u 01.56 registrovan snažan zemljotres magnitude 5,5 po Rihteru, a izmedju 7 i 8 stepeni Merkalijeve skale, sa epicentrom 10 kilometara severno od Kraljeva. Posle glavnog potresa usledilo je još nekoliko manjih tokom smirivanja tla. Zemljotres se značajno osetio i u Beogradu, a uznemireni su i stanovnici Novog Sada, Jagodine, Užica, Valjeva.

Zemljotres je nažalost odneo i dva života. U Kraljevu, gde je potres bio najjači, poginuo je bračni par. Ministar policije Ivica Dačić, koji je odmah obišao Kraljevo, potvrdio je da su u svojoj kući poginuli Natalija i Siniša Stašić, dok se blizu 50 osoba, mahom lakše povređenih, javilo Hitnoj pomoći. Njihov sin, koji je takođe bio u kući, nije ugrožen, rekao je Dačić.



Načelnika sektora MUP-a Srbije za vanredne situaicje Predrag Marić kaže za S media portal da je situacija u Kraraljevu pod kontrolom.

"Danas ćemo raditi na utvrđivanju štete, zbrinućemo ljude koji ne mogu da nastave život u svojim kućama. Javni red i mir su uspostavljeni, a nastojimo da uspostavimo kontinuirano snabdevanje strujom, vodom, namirnicama”, kaže Marić.

On kaže da je oko 8h iz ruševina izvučena i druga žrtva zemljotresa.

“Šteta je ogromna. Nažalost, najveći gubitak su dva ljudska života. Stotine njih je još povređeno, ali su van životne opasnosti”, kaže Marić.

Počelo raščišćavanje ruševina prouzrokovanih zemljotresom koji je rano jutros zadesio to područje Srbije, rekao je Marić.

On je rekao da su dva-tri specijalistička tima tog sektora angažovana za spasavanje iz ruševina, da se postepeno uspostavlja snabdevanje vodom, strujom i namirnicama i da je uspostavljen i javni red i mir u gradu, ali da je "nemoguće da se život tako brzo vrati u normalu".

Infrastruktura "Telekoma Srbija" ostala je uglavnom neoštećena nakon nočašnjeg zemljotresa, što omogućava funkcionisanje fiksne telefonije, dok su u mreži Mobilne telefonije Srbije u Kraljevu zabeleženi prekidi u saobraćaju, koji će u potpunosti biti normalizovan u popodnevnim časovima, saopšteno je iz te kompanije.

Ulice Kraljeva su jutros prekrivene komadima betona, stakla, ciglama, malterom, dok, posle noćašnjeg zemljotresa, naknadni udari i dalje povremeno potresaju grad.

Starije kuće su teško oštećene, kao i zgrade ustanova.

Svet o zemljotresu

Svetske agencije su prenele da je snažan zemljotres pogodio rano jutros centralnu Srbiju, navodeći da su dve osobe izgubile život i da ima više povredjenih.

Agencije Rojters i Ansa navode i jutrošnju izjavu ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, o poginulima i situaciji na terenu.

Agencija AP, pozivajući se na tv izveštaje RTS-a, navodi da u Kraljevu i okolini ima dosta oštećenih zgrada, kao i da su delovi grada ostali bez struje i vode.

Takodje se kaže da se potres osetio i u Beogradu.

U arhivi Geološke službe SAD prvi značajniji zemljotres registrovan na teritoriji Srbije je iz 1456. godine, jačine 10 stepeni po Merkalijevoj skali.

Zdravstveni centar Studenica je takodje oštećen, posebno Internističko odeljenje starog dela bolnice. Oštećenja ima i u unutrašnjosti novog hirurškog bloka.

U kraljevackom porodilištu svih 27 novorodjenčadi i njihove majke su dobro i bezbedno.

Dok se još ne zna stanje u selima epicentralnog područja, napuklih kuća ima i u Mataruškoj banji koja je bez struje, kao i u ostalim naseljima, prema Žiči.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je noćas posetio Kraljevo i u Skupštini Grada razgovarao sa gradskim rukovodstvom i novinraima.

Dacić je napomenuo da je s njim došlo i 40 pripadnika specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova za spasavanje.

Ministar je ukazao na neophodnost da se utvrdi stanje vode za piće i koji su problemi elektrodistribucije jer više od polovine Kraljeva nema struje.

Račun za pomoć Kraljevu

Ministarstvo finansija otvorilo je poseban račun za uplatu sredstava za saniranje posledica zemljotresa u Kraljevu.

Broj računa je: 840-2390/40-88

Naziv računa: Grad Kraljevo - sredstva za elementarne nepogode - zemljotres 2010

Uplate se danas mogu vršiti na šalterima filijale Uprave za trezor Ministarstva finansija i to bez provizije.

Šalteri poslovnih banaka i Pošte Srbije uplate će primati od sutra.

Račun je otvoren na zahtev grada Kraljeva.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.