Zlostavljanje dečaka ostavlja ožiljke u njihovom DNK, pokazala studija

Izvor: B92, 04.Okt.2018, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlostavljanje dečaka ostavlja ožiljke u njihovom DNK, pokazala studija

Zloupotreba dece može na njih da ostavi posledice mnogo dublje i od psihološke traume, odnosno pronađene su promene u genetskom kodu zlostavljanih muškaraca, pokazalo je istraživanje sa Harvarda.

Naime, otkrivene su razlike u DNK, odnosno u genetskom kodu i hemijskim oznakama mučkaraca koji su bili zlostavljani kao deca.

Na uzorku od 34 muškarca, od kojih su svi učestvovali u dugoročnoj studiji Harvarda, 22 su bili žrtve neke vrste zlostavljanja.

Naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ispitali hemijski proces koji se naziva metilacija u DNK iz uzoraka sperme i primetili razlike kod onih koji su bili žrtve i onih koji nisu.

Koliko je dugoročan fizički uticaj traume pokazuje prisustvo promena u ćelijama sperme čije se nasleđe može prenositi generacijama.

Metilacija je proces pomoću koga se struktura koja se naziva metil-grupa dodaje u vezu sa DNK i može delovati kao "prekidač" na genomima.

Iako su oznake metilacije na DNK opisane kao "molekularni ožiljci", istina je da je pozitivan ili negativan uticaj ovog procesa i dalje u velikoj meri misteriozan kod ljudi.

Međutim, ekstenzivni eksperimenti kod miševa sugerišu da metilacija može, kada udari u ćelije sperme, preneti zdravstvene probleme potomstvu.

Ako se ovaj efekat dosledno vidi u većim studijama i može se detaljnije objasniti, naučnici sugerišu da bi ona mogla imati praktične primene u pravnom okviru.

Moguće je da pronađene korelacije između metilacije i zloupotrebe dece mogu dati procentualnu verovatnoću da je došlo do zloupotrebe.

Naučnik sa Harvarda koji je učestvovao u ovom istraživanju je rekao da postoji potreba da se repliciraju njihovi nalazi, ali je studiju opisao kao korak ka utvrđivanju dugoročnog uticaja zloupotreba koji može nadmašiti generacije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Naučnici: Zlostavljanje dečaka ostavlja ožiljke u DNK

Izvor: Radio 021, 04.Okt.2018

Zloupotreba dece može na njih da ostavi posledice mnogo dublje od psihološke traume odnosno "pronađene su" u genetskom kodu muškaraca, u njihovom DNK uzorku uzetom iz sperme, pokazalo je istraživanje sa Harvarda...Otkrivene su razlike u DNK, odnosno u genetskom kodu i hemijskim oznakama muškaraca...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.