Žitarica ili zelje: Ova namirnica daje blistavo pamćenje i vitkost

Izvor: B92, 16.Sep.2018, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žitarica ili zelje: Ova namirnica "daje" blistavo pamćenje i vitkost

Iako je mnogi smatraju žitaricom, ova biljka botanički pripada porodici zeljastog povrća. Koristi se u velikim količinama u Rusiji, Kanadi,Americi i Francuskoj.

Heljda je bogata kalijumom, fosforom, magnezijumom, cinkom, kalcijumom, gvožđem i jodom.

Bogata je i vitaminima B grupe (B1, B2, B3, B5, B6), kao i vitaminom P koji pomaže kod snižavanju pritiska, poboljšava pamćenje, a kombinacija cvetova i listova heljde leči kardiovaskularne probleme.

Heljda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je odličan izbor za sve one koji žele da vrate izgubljenu energiju, ublaže nesanicu i posledice stresa. Konzumiranjem možete ubrzati cirkulaciju i sniziti loš holesterol.

Heljda se preporučuje dijabetičarima, starijim osobama i osobama s probavnim smetnjama.

Takođe, heljda ne sadrži gluten pa je pogodna za alergične osobe. S obzirom na to da je bogata proteinima, koristi se i u vegetarijanskoj ishrani.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.