Zeleno svetlo za novi kineski lek protiv koronavirusa

Izvor: B92, 09.Dec.2021, 16:17

Zeleno svetlo za novi kineski lek protiv koronavirusa

Kina je dala zeleno svetlo za tretman za lečenje koronavirusa, saopštila je Kineska agencija za lekove.

Kineska agencija za lekove saopštila je danas da je odobrila upotrebu leka za obolele od kovida 19 kompanije "Bri biosajensiz".

U saopštenju se navodi da agencija daje "hitno odobrenje" za kineski tretman protiv kovida 19, prenosi Rojters.

Lek se zasniva na monoklonskim antitelima koja se vezuju za spajk protein koronavirusa, smanjujući njegovu sposobnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da prodre u ćelije.

Za razliku od preventivne vakcine, tretman je namenjen za lečenje zaraženih da bi se izbegle komplikacije.

Na osnovu konačnih rezultata kliničkog ispitivanja pokazano je da je lek 80 odsto efikasan u smanjenju hospitalizacije i smrti kod osoba zaraženih koronavirusom, a koje imaju visok rizik od razvoja teškog oblika bolesti, navela je kompanija u saopštenju.

Očekuje se da će rezultati o tome kako će omikron soj virusa uticati na lek biti objavljeni nakon, kako je naveo finansijski direktor kompanije, dve nedelje.

Pre odobrenja leka, skoro 900 pacijenata u Kini je dobilo ovaj lek kada su se pojavila lokalna žarišta, navodi se u saopštenju kompanije.

Klinička ispitivanja pokazuju da lek smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti pacijenata kod kojih može da se razvije teži oblik koronavirusa.

Kompanija je podnela zahtev za hitnu upotrebu za primenu leka u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su odobreni slični proizvodi kompanija "Redženeron farmasjutikals" i "Eli lili", navodi Rojters.

Podsećamo da je u Kini, koja dozvoljava upotrebu isključivo domaćih vakcina, vakcinisano više od 70 odsto stanovništva. U zemlji su danas prijavljena 83 nova slučaja zaraze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.