Izvor: B92, 12.Jun.2018, 17:32

Zdravije od svežeg: Ovaj sok pre upotrebe treba držati u zamrzivaču

Zdravije od svežeg: Ovaj sok pre upotrebe treba držati u zamrzivaču

Sok od pomorandže je mnogo zdraviji kada se zaledi pa odledi, tvrde naučnici.

Naučnici su otkrili da telo može da apsorbuje mnogo više antioksidanata iz soka pomorandže kada se voće odledi, nego kada se pije svež ili pasterizovan sok, piše Dejli mejl.

Kada se prirodan sok pomorandže zaledi a potom odledi, hranljive materije đusa se razdvajaju na sitnije čestice.

Ovi delovi, pod nazivom karotenoidi, deluju snažno protiv raka, pretvaraju se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u vitamin A, imaju antiupalno dejstvo i jačaju imuni sistem. Smatra se i da mogu da spreče bolesti srca.

Naučnici sa Univerziteta u Sevilji su ispitivali kako zaleđivanje ili pasterizovanje (sterlizacija toplotom) soka od pomorandže deluje na antioksidante. Oni smatraju da zaleđivanje, koje se sprovodi u industriji hrane kako bi se povećala trajnost namirnice, povećava zdravlje soka.

Istraživači se nadaju da će svoju teoriju testirati van laboratorije. Studija se fokusira na ono što naučnici zovu bioprihvatljivost antioksidanasa - odnosno njihovu mogućnost apsorbovanja iz hrane u krv, putem creva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.