Zapaljenska bolest koja postaje doživotna: Dan borbe protiv ankilozirajućeg spondilitisa FOTO

Izvor: B92, 08.Maj.2021, 15:41

"Zapaljenska bolest koja postaje doživotna": Dan borbe protiv ankilozirajućeg spondilitisa FOTO

Bol u leđima razlog je da se potraži lekarska pomoć, a ako je inflamatoran, ukazuje na spondilo artitis bolest koja se savremenim lekovima uspešno leči, ukazano je danas na obeležavanju svetskog dana borbe protiv ankilozirajućeg spondilitisa.

Tokom skupa kod Kamenog grada na ulasku na Adu Ciganliju predsednica Udruženja za obolele od reumatskih bolesti Mirjana Lapčević istakla je da je cilj podizanje svesti građanstva o bolesti od koje u Srbiji pati oko 40.000 građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ona je naglasila da bolest pogađa mlade ljude od 18 do 36 godina, a tri četvrtine obolelih su muškarci.

"Udruženje ORS postoji da bi članovi, njihovim porodicama, i građanima pomogli da shvate da među nama ima puno obolelih od ove bolesti, a bez dijagnoze su. Prosek postavljanja dijagnoze spondilo artritisa je od 8-10 godina, a za to vreme pacijenti već steknu nepopravljive promene na zglobovima i postaju invalidi", rekla je ona.

Ocenila je da je na zajednici, svakom pojedincu, i lekarima da shvate da rana dijagnoza i savremeno lečenje pruža šansu mladim ljudima da ostanu radno sposobni, vode kvalitetan život, da zasnuju porodicu i imaju potomstvo.

Dodala je da nasleđe u ovoj bolesti učeštvuje sa 20 posto, dok je za ostalo odgovoran stil života.

Izloženost stresu, virusne, bakterijske i parazitarne infekcije, pušenje cigareta, teški fizički i psihički posao, navela je kao negativne faktore.

"Moramo da naučimo da živimo zdravo", poručila je ona i dodala da i ishrana maksimalno utiče na pojavu ovih bolesti.

Lapčević je istakla da od reumatiodnog artritisa u Srbiji boluje i oko 2.000 male dece, dok od spondilo artritisa po svetskoj statistici u Srbiji ima više obolelih, ali su nedijagnostikovani.

Dodala je da je suštinski problem da ti oboleli budu pronađeni, odnosno da sami kod sebe prepoznaju simptome i obrate se lekarima.

Reumatolog Tatjana Radnić, iz Instituta za reumatologiju, rekla je da je ankilozirajući spondilitis zapaljenska bolest koja kad se pojavi ostaje doživotno.

"Najvažnije da shvatimo da što prepoznamo bolest, i započnemo lečenje imaćemo veću šansu za potpuno normalan život", rekla je ona.

Dodala je da bolest pogađa mlade ljude i da je važno da se dijagnoza postavi što ranije.

"Kako bolest napreduje dolazi do strukturalnih oštećenja na nivou kičmenog stuba, pokreti u jednom trenutku budu ograničeni, bolni i ukočeni, pa sve do toga da kičma postane okoštali, čvrsti stub koji ne omogućava pokrete", objasnila je Radnićeva posledice bolesti u slučaju da se ne otkrije.

Naglasila je da je važno prepoznati zapaljenski bol u leđima.

"Nije svaki bol inflamatorni. Svako ko je mlađi, ko ima ujutru bol, ukočenost u kičmenom stubu, bilo u vratnom ili lumbalnom delu, i da bolovi i ukočenost traju duže od 30 minuta, treba da ode kod lekara", poručila je doktorka Radnić.

U slučaju da reumatolog utvrdi dijagnozu, postoje moćne terapije kojima se omogući da pacijenti žive kao i svi drugi u populaciji.

"Cilj uspešnog lečenja su nasmejani pacijenti koji imaju život kao i ljudi koji ne boluju od ove bolesti. To je moguće. Lečenje najčešće ide u dobrom smeru. Bolest traje doživotno i važno je da što pre počnemo sa lečenjem. Svakog ko ima zapaljenski bol u leđima molim da se brzo javi lekaru", rekla je ona.

Glumac pantomimičar Marko Stojanović izveo je performans kojim je ukazao najčešće simptome i poteškoće koje imaju i osećaju pacijenti koji žive sa ankiloznim spondilitosom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.