Za afte nema leka, ali mogu se izbeći

Izvor: B92, 20.Sep.2021, 17:19

Za afte nema leka, ali mogu se izbeći

Afta je čir kružnog oblika, različite veličine, jasno oivičen upaljenim crvenim prstenom. Ranice u usnoj šupljini nisu veće od jednog centimetra, a mogu izazvati ozbiljne poteškoće.

Njihov uzrok nije potpuno jasan, ali smatra se da ulogu igra više faktora. Postoji nekoliko vrsta, pa tako mogu biti manje, velike, te herpetiformne afte.

Bol se obično povuče za nekoliko dana, a afte same prolaze bez posebnog tretmana za dve nedelje.

Lečenje afti može >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uključivati vodicu za ispiranje usne šupljine. Lekar će je prepisati, a ona u sebi mogu sadržati sredstva protiv bola. Tu su i lekovi koje će lekar prepisati ako je potrebno. Takođe, mogu se koristiti i suplementi.

Možda vam je potreban unos nutrijenata, jer njihov manjak može dovesti do pojave afti.

Takođe, možete sami napraviti tečnost za ispiranje usta od sode bikarbone i tople vode, koji pomaže kod lečenja afti.

Prema rečima lekara, nema leka za afte, a one se često vraćaju same od sebe, ali možete učiniti da ih bude manje ako izbegavate namirnice koje iritiraju usnu duplju, ne žvaćete žvakaće gume i perete zube mekanom četkicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.