Vrtoglavica nije bolest, već simptom  kada treba da se zabrinemo?

Izvor: B92, 05.Jul.2022, 11:24

Vrtoglavica nije bolest, već simptom " kada treba da se zabrinemo?

Vrtoglavica nije bolest, već simptom drugih zdravstvenih poremećaja i postoji više od 350 stanja koja mogu biti uzrok vrtoglavice. Posle bola u grudima i umora, vrtoglavica je jedno od najčešćih stanja zbog koga se ljudi obraćaju lekaru. Lečenje vrtoglavice zavisi od uzroka i simptoma koji je prate.

"Pojava vrtoglavice stvara iluziju kretanja. Često se radi o osećaju da se cela okolina pokreće i to je praćeno vrlo neugodnim simptomima kao što su mučnina i povraćanje. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Takav tip vrtoglavice može se nazvati latinskim nazivom – vertigo ili se jednostavno govori o rotatornoj ili rotacijskoj vrtoglavici. Pacijenti se žale na vrtoglavicu i kada nemaju osećaj rotacije, nego imaju samo osećaj nestabilnosti. U svim slučajevima kada se neko žali da ima osećaj vrtoglavice potrebno je imati detaljne podatke na temelju kojih će se obično moći odrediti o kakvom se tipu vrtoglavice radi", kaže prof. dr Ivan Bielen s Klinike za neurologiju KB "Sveti duh".

"Vrtoglavica može imati veliki broj uzroka, a pregledom je potrebno odgovoriti na osnovno pitanje – radi li se o vrtoglavici kojoj je uzrok poremećaj u takozvanom unutarnjem uhu ili se radi o poremećaju središnjeg nervnog sistema ili se možda radi o nekom psihološkom problemu koji je doveo do osećaja nestabilnosti. Kada je osećaj vrtoglavice zavisan od položaja glave (na primer naglo ustajanje), tada se često radi o tzv. benignom pozicijskom vertigu", objašnjava Bielen i govori da tip vrtoglavice izrazito zavisi od godina pacijenta.

"Kod starijih osoba vrlo često se radi o poremećajima moždane cirkulacije, no i kod starijih se može raditi o spomenutom benignom pozicionom vertigu koji se može vrlo uspešno lečiti određenim terapijskim postupcima. Kod mladih osoba osećaj vrtoglavice može biti i u sklopu anksioznog poremećaja koji ponekad zahteva i lečenje po preporuci psihijatra. U svakom slučaju potrebna je detaljna analiza svih simptoma i telesni pregled, na temelju čega će se ustanoviti koji je uzrok vrtoglavice i jesu li potrebni dodatni testovi."

Glavni uzroci

Kod prave vrtoglavice uzrok poremećaja je obično u unutrašnjem uvu, dok je kod ostalih poremećaja ravnoteže uzrok najčešće neurološki, kardiološki ili neka druga sistemska bolest. Ako je vrtoglavica nastala naglo, uz ponekad prisutan šum, punoću u uvu ili oslabljen sluh, prvenstveno se sumnja na bolest unutrašnjeg uva. Ako je razvoj postupan, a izraženi su i drugi simptomi, uzrok je obično izvan uva. Vertigo izazvan promenama u središnjem nervnom sistemu najčešće je povezan s drugim znakovima poput duplih slika, poremećaja govora i motoričkih ispada. Smetnje mogu biti izražene povremeno ili stalno, što opet ukazuje na eventualni uzrok. Iako vrtoglavica u većini slučajeva nije opasna, može biti i simptom moždanog udara.

"Naglo nastala vrtoglavica može biti i izraz moždanog udara, no moždani udar je srećom redak uzrok vrtoglavice. U tim slučajevima postoje i drugi prateći simptomi kao što su nemogućnost hoda, slabost udova i poremećaj govora. U tim slučajevima bolesnika treba hitno odvesti u bolnicu, gde će mu biti pružena odgovarajuća pomoć", savetuje Bielen. Lečenje vrtoglavice zavisi od uzroka njenog nastanka. Često su dovoljni tretmani koji se mogu primeniti kod kuće, promenom načina života kao i lekova.

Benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica (BPPV) je jedan od najčešćih uzroka vrtoglavice. To su kratke epizode blage do intenzivne vrtoglavice. Simptomi se kreću s određenim promenama u položaju glave, ležeći ili sedeći. Moguć je i osećaj neravnoteže kada stojiš ili hodaš.

Ako je uzrok vrtoglavice problem s unutrašnjim uvom, lekovi i vežbe koje se izvode kod kuće mogu pomoći kod upravljanja ravnotežom. Lekovi mogu pomoći i kod bola i mučnine, kao i kod anksioznih poremećaja.

Jedan od uzroka vrtoglavice je i migrena, a leči se lekovima i promenom načina života, kao što je izbegavanje aktivatora migrene. Unos mnogo tečnosti pomaže kada je vrtoglavica izazvana preteranim vežbanjem, vrućinom ili dehidracijom. Kofein, alkohol, duvan i sve supstance koje utiču na ravnotežu ili su okidač vrtoglavice treba izbegavati.

Postoji i vrtoglavica čiji je uzrok hipoglikemija, a hipoglikemija je stanje u kom je nivo šećera (glukoze) u krvi nenormalno nizak. Normalno telo održava nivo šećera u krvi u prilično uskom rasponu (oko 3,43–6,1 mmol/L krvi). U šećernoj bolesti nivo šećera u krvi postaje previsok, a u hipoglikemiji nivo šećera u krvi postaje prenizak. Jedan od odgovora mozga na nizak nivo šećera jeste i vrtoglavica jer je glukoza mozgu najveći izvor energije. Ako sumnjate da je to uzrok vrtoglavice, uradite test krvi iz prsta na sadržaj glukoze dok simptomi traju.

Vrtoglavica je i jedan od simptoma poremećaja rada štitne žlezde, a bolesti štitne žlezde znače poremećaj u njenoj građi ili radu. Problemi nastaju kad se poremeti rad hormona koje štitna žlezda reguliše, pa ih nedostaje ili ih ima premalo. Dugačak je popis simptoma koje bolesti štitne žlezde izazivaju, pa se zato ponekad teško dijagnostikuje. Bolest se može ustanoviti testovima za funkciju štitne žlezde.

U slučaju naglog napada jake vrtoglavice najbolje je odmah sesti ili leći da bi se izbegao pad i povreda glave.

Treba popiti nešto tečnosti, po mogućnosti sok kako biste bili sigurni da pad nivoa šećera u krvi nije uzrok vrtoglavice.

Ako vrtoglavice postanu česte te utiču na svakodnevne aktivnosti, potrebno je svakako potražiti pomoć lekara.

Lekaru se treba obratiti i ako su vrtoglavice praćene poremećajem govora, dvoslikama ili slabošću mišića lica i udova.

Nakon dijagnostičke obrade lekar će utvrditi da li je potrebno lečiti bolest koja je uzrok simptoma vrtoglavice, a ako to nije moguće, postoji nekoliko lekova koji se mogu koristiti za simptomatsku terapiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.