Izvor: eKlinika.rs, 27.Jan.2023, 12:02

Visok krvni pritisak mogla bi da snizi šolja crvenog napitka dnevno, kažu stručnjaci

Šolja određenog crvenog napitka dnevno mogla bi da snizi visok krvni pritisak, pokazali su rezultati studije sprovedene na 481 osobi. Istraživanje je otkrilo da određeni prirodni napici poboljšavaju i dijastolni i sistolni krvni pritisak, kao i nivo holesterola, a pre svega je reč o soku od paradajza.
Visok pritisak predstavlja rizik od srčanog i moždanog udara Visok krvni pritisak označava stanje kada srce radi više nego obično, odnosno više pumpa krv unutar tela nego inače. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Ako se pritisak ne leči duže vreme, može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih stanja, jer tako dodatno opterećuje određene organe. Tu se, naravno, misli na veći rizik od srčanog i moždanog udara. Kao i mnoga stanja, ishrana je faktor koji doprinosi visokom krvnom pritisku, poznatom i kao hipertenzija. Kao što se zna, česti krivac za hipertenziju je so, jer natrijum uzrokuje da telo zadržava vodu, što povećava pritisak na zidove krvnih sudova. Stoga, promena ishrane takođe može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska, a ovde se pre svega misli na redovno konzumiranje soka od paradajza.
Sok od paradajza poboljšava zdravlje srca Istraživači ističu da postoje stalni dokazi, koji ukazuju da šolja soka od paradajza, koji se pije svaki dan, može da poboljša zdravlje srca. Studija objavljena u Food Science and Nutrition  pokazala je da su osobe sa faktorima rizika od srčanih bolesti, koje su svakodnevno pile sok od paradajza, imale poboljšana očitavanja dijastolnog i sistolnog pritiska. Savet je da se koristi neslani sok od paradajza kako bi se smanjio suprotan uticaj natrijuma.
U istraživanja je učestvovala 481. osoba iz Kurijame u Japanu. Godinu dana dobijali su neslan  paradajz sok koliko su želeli, a prosečna količina je 215 mililitara dnevno po osobi, što je nešto manje od jedne šolje. Od učesnika studije, 260 je učestvovalo u detaljnoj studiji faktora njihovog životnog stila, pri čemu je prosečna starost bila 56 godina za muškarce i 58 za žene.
Likopen i beta-karoten smanjuju rizik za visok pritisak, aterosklerozu i visok holesterol Istraživanja su takođe otkrila da ishrana bogata paradajzom i proizvodima od paradajza, kao što je sok, može da smanji rizik od određenih hroničnih bolesti, a pre svega da poboljša faktore rizika od srčanih bolesti te se stoga paradajz već tradicionalno dovodi u vezu sa poboljšanim zdravljem srca.
Paradajz sadrži moćne antioksidante, kao što su likopen i beta-karoten, koji pomažu u smanjenju faktora rizika od srčanih bolesti kao što su visok krvni pritisak, visok holesterol i nakupljanje masti u arterijama (ateroskleroza). Studije ukazuju i da ljudi koji jedu dosta paradajza i proizvoda od ovog povrća imaju značajno smanjen rizik od srčanih bolesti u poređenju sa onima koji slabo  konzumiraju paradajz. Likopen iz proizvoda od paradajza, koji se uzimaju u dozama većim od 25 mg dnevno, snižava nivo „lošeg“ LDL holesterola za oko 10 odsto i značajno smanjuje krvni pritisak. Jedna šolja (240 ml) soka od paradajza obezbeđuje približno 22 mg likopena, na primer.
Članak Visok krvni pritisak mogla bi da snizi šolja crvenog napitka dnevno, kažu stručnjaci se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.