Virusolog dr Tanja Jovanović: Nema zaštićenih kod ovog virusa VIDEO

Izvor: B92, 17.Jul.2020, 11:27

Virusolog dr Tanja Jovanović: "Nema zaštićenih kod ovog virusa" VIDEO

Epidemija koronavirusa ne posustaje. Tokom poslednjih 24 sata registrovano je još 383 slučaja koroavirusa, 13 pacijenata je umrlo, a 177 je na respiratorima.

Ovaj virus ne samo da inficira pluća nego posle toga može da dospe u krv i da inficira i druge organe koji imaju specifične receptore za ovaj virus. Receptor za virus je AC2 molekul i on se nalazi u plućima, bubrezima, srcu, crevima tako da dolazi do sistemskog širenja virusne infekcije, rekla je za TV Prva virusolog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Tanja Jovanović

"Osobe sa dobrim imunološkim odgovorom razvijaju blažu kliničku sliku. Važno je samo da imuloški odgovor bude takav da eliminiše virus na ulaznom mestu. Međutim, ako imunski odgovor prođe barijeru i počne da se širi po organizmu, onda imunski odgovor koji nije uspeo da početku da se izbori sa ovom virusnom infekcijom deluje oštećujuće tako što se povećava zapaljenska reakcija i ta rekacija sada postaje štetna za organizam. Dakle, nema zaštićenih. Uvek je ishod infekcije reztultat interakcije između virusa i domaćina, odnosno čoveka", kaže dr Jovanović.

Kako kaže, virus mutira, rnk virusi kojima pripada i ovaj virus imaju veću stopu mutacija u toku njihovog zaražavanja nego neka druga grupa virusa.

"Koronavirus je i tu specifičan jer je jedan od retkih koji ima sposobnost da ispravlja greške u toku replikacije. Vremenom očekujemo takve promene koje će omogućiti njegovo sezonsko pojavljivanje".

A kakve vrste vakcina postoje i dokle su stigle studije koje se trenutno bave time saznajte u video prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.