Majka objavila da je njena beba veganče: Šta stručnjaci kažu o veganstvu beba i dece? VIDEO

Izvor: B92, 26.Feb.2021, 18:18

Majka objavila da je njena beba "veganče": Šta stručnjaci kažu o veganstvu beba i dece? VIDEO

Jedna majka je objavom na društvenim mrežama da joj je beba od rođenja vegan izazvala burne reakcije, a pedijatar Saša Milićević istakao je da je taj način ishrane kad su bebe u pitanju oduvek osetljiva tema jer je dečji organizam u fazi razvoja i da dete nije čovek u malom, već se razlikuje po fiziološkim karakteristikama.

"Ishrana bebe mora da bude apsolutno izbalansirana, bez obzira na šta se roditelji odluče. Dojenje je idealno prva četiri meseca, a posle toga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolazi dohrana u koju obično ide nemlečna hrana. Najčešće se kreće sa šargarepom, krompirom i tikvicom, sem ako dete ili roditelj ima sklonost ka nekoj alergiji pa se modifikuje", rekao je za televiziju Prva dr Milićević.

Dodao je i da je za bebu najbolja i najkvalitetnija ishrana majčino mleko.

Nutricionista Milan Nikolić, koji je i sam vegan, rekao je da se u slučaju ove majke obrće tema jer se dešava i da milioni dece koja se normalno hrane obolevaju od različitih bolesti.

"Lično poznajem ogroman broja vegana čija su deca od rođenja vegani i potpuno su zdravi. Postoje jako zdravi ti pojedinci, a to niko ne komentariše", rekao je nutricionista Nikolić.

Dodao je da su vegani najveći zagovornici dojenja.

Dr Milićević je rekao da je stav pedijatara da od četvrtog do šestog meseca može da se krene sa ishranom mesom, ali da se riblje meso ne daje toliko rano jer proteini mogu da izazovu alergije i dodao da najveći broj pedijatara smatra da je ishrana mesom potrebna zbog aminokiselina.

"Mi se protivimo ishrani mesom zbog svih štetnih materija koje ono sadrži. Aminokiseline u slobodnom obliku imamo i u voću i povrću. Ja se protivim zbog holesterola, štetnih sastojaka i deset puta veće koncentracije toksina", zaključio je Nikolić.

Detaljnije o tome šta su o veganstvu beba i dece govorili pedijatar i nutricionista pogledajte u video-prilogu.

Inače, majka koja je objavila da je njena beba vegan učinila je to na jednoj stranici posvećenoj ishrani na Fejsbuku, a njen status prenosimo u celosti.

"Dobar dan. Imam bebu od sedam meseci. Veganče je od rođenja, uvodim joj sad kašice. Radili smo pre neki dan krvnu sliku... Hemoglobin joj je 113, doktor kaže da je ok i da nije za uvođenje preparata gvožđa, ali da moramo hranom da izbalansiramo. Pedijatar je uporan da to mora mesom da se rešava. Moj muž nije vegan, on jede sve. Potpao je pod uticaj pedijatra i pritiska me da joj dajem meso. Razumljivo je zašto tako reaguje, jer samo želi da nam dete bude zdravo, a nije dovoljno informisan. Ali je tvrdoglav i neće da sluša šta mu pričam, slepo sluša lekara. A pre toga bio je za to da nam dete bude veganče. Juče sam bila prisiljena da joj dam kašicu koju oni misle da treba, da bih izbegla rat u kući. Beba je ne voli, ali jede sve što joj dam. Veruje mi, a ja sam je izneverila. Treba mi savet kako tako maloj bebi koja još ne sme sve da jede da rešim problem nižeg hemoglobina, a da ne jede meso. Pedijatar je za to da sad mora da se uvede meso makar jednom nedeljno, a da za mesec dana ponovimo krvnu sliku, pa ako sve bude u redu, onda da bude vegetarijanče. Za veganstvo baš i nije. Očajna sam. Teško mi je. Čak mi pada na pamet da joj dam par puta pa da kažem da sam primetila da joj smeta, da je alergična...Da nema stolicu od kad sam joj uvela ili da ima proliv...Da bilo šta složim kao priču da makar ne jede meso. A po mogućstvu ništa životinjsko. Imate li neki savet kako da se izborim sa ograničenim osobama", napisala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.