Većina ortoreksičara praktikuje jogu; dr Perišić: Duševni poremećaj VIDEO

Izvor: B92, 29.Nov.2021, 12:25

Većina ortoreksičara praktikuje jogu; dr Perišić: "Duševni poremećaj" VIDEO

Šta je ortoreksija i kako da je prepoznamo? Zašto se kaže da je tanka linija između ortoreksije i anoreksije? Kako da postite do Božića, a da ne narušite svoje zdravlje? O ovoj temi su u jutarnjem programu TV Prve govorili gastroenterolog profesor dr Vojislav Perišić i nutricionista Branka Mirković.

"Počinjem da se hranim drugačije – samo ono što je zdravo”. Tako sebi kaže sve više ljudi. Nekima to preraste u opsesiju, pa upadnu u začarani krug – ono što im >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je do juče bilo zdravo danas već nije dovoljno dobro. I onda se izbegava toliko toga da na kraju zagovornici superzdrave hrane mogu ozbiljno da obole.

Šta je ortoreksija i zašto se smatra da je veoma bliska anoreksiji?

"Ortoreksija je fiksacija za zdravu hranu da bi se izbegle bolesti", rekao je dr Vojislav Perišić i dodao da to nije nauka, već jedan pokret, čiji je cilj da žensko telo izgleda zdravo i vitko.

"Ortoreksija je društveni fenomen idealizovanja ženskog tela", dodao je on.

Kako kaže, tanka je linija između anoreksije i ortoreksije.

"Anoreksija je duševna bolest. Niko se od anoreksije nije izlečio", dodao je on.

Kako da prepoznate ortoreksičara?

U pitanju su osobe koje dosta biraju šta će da jedu, biraju vrstu hrane, ali to nije nešto za prepoznavanje.

"Već kada gubi psihofizičku sposobnost i kada uđe u bolest – dezorijentisanost, oronuo organizam, loši rezultati, nemogućnost kretanja", rekla je nutricionistkinja Branka Mitrović i dodala da su mnogi mediji napali Novaka Đokovića da je imao ortoreksiju, ali da ih je on demantovao svojim rezultatima.

Dodala je da je glavna razlika između anoreksije i ortoreksije što su ortoreksičari zadovoljni svojim telom, a anoreksičari nisu.

Govoreći o ortoreksiji i zdravoj ishrani uopšte, Mitrović kaže da smo skloni tome da nešto što ne razumemo do kraja nazovemo bolešću.

"Joga je duševni poremećaj"

Dr Perišić je ovom prilikom izneo interesantne tvrdnje i korelaciju između ortoreksije i joge.

"Čak 86 odsto ljudi koji vežbaju jogu su ortoreksični", izneo je svoje podatke Perišić i dodao: "Joga je duševni poremećaj".

"To tvrdim. Nisam ja lud. Živeo sam u toj sredini četiri godine. Jeo sam sa njima pirinač, vodu i čaj", kaže Perišić ostajući pri toj tvrdnji.

Kako može zdrava ishrana da naruši zdravlje?

"Nemaš dovoljno vitamina B12, nemaš dobar mozak, nemaš dobro raspoloženje", kaže Perišić.

Najčešće greške u ishrani

"Najčešće grešimo izbacujući meso", kaže nutricionistkinja Mirković.

Sada za vreme posta proteine ćemo naći u ribi, pa je preporučljivo da to što više konzumiramo.

"Kalcijum ćemo pronaći u sardini", dodaje Mirkovićeva.

Pored ribe, za vreme posta se preporučuju još i soja, sočivo i pasulj.

Pogledajte više u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.