Izvor: B92, 15.Sep.2018, 18:07

Većina ljudi kuva pirinač na ovaj način, a to dovodi do trovanja

Većina ljudi kuva pirinač na ovaj način, a to dovodi do trovanja

Jedna od najčešćih metoda kuvanja pirinča može da dovede do niza zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, upozoravaju naučnici.
Pirinač kuvate na klasičan način - barite ga u šerpi sve dok voda ne ispari?
Sudeći prema nedavnom istražovanju, ovaj metod kuvanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz pirinča, piše Independent.
Zbog korišćenja industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen dospeva i do pirinča, a ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju.
Nasuprot tome, najsigurniji način za kuvanje pirinča je da ga ostavite da se natopi...

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.