Kosa upozorava na brojne zdravstvene probleme

Izvor: B92, 20.Dec.2019, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosa upozorava na brojne zdravstvene probleme

Uprkos tome što većina ljudi doživljava samo kao estetsku stvar, kosa te kako može da govori i upozori na brojne zdravstvene probleme.

Da li ste znali da u proseku čovek na glavi ima oko 100.000 dlaka, a da svakog dana izgubi oko 100 dlaka? To nije razlog za brigu, jer ih zamenjuju nove vlasi.

Ali jeste za brigu ako vam kosa naglo opada, lomljiva je i bez sjaja. Uzroci su brojni: od stresa preko loše ishrane do problema sa hormonima.

“U mnogim situacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao što je anemija, pad gvožđa ili poremećaj funkcije štitne žlezde može odmah da se uoči na kosi - njenom opadanju i lošem kvalitetu“, objašnjava specijalista ishrane za RTS.

U stanjima oboljenja štitaste žlezde, kada je smanjena, zaista dolazi do opadanja kose, gubitka sjaja, lomljivosti. Ima jedan sindrom policističnih jajnika. Žene toliko gube kosu, srednji deo, zbog povišenja androgenih hormona, testosterona. Ovo su još neki od razloga koji mogu da izazovu gubitak kose:

Previše vitamina A

Prekomeran unos ovog vitamina može izazvati gubitak kose. Putem ishrane je teško prekomerno unositi vitamin A. Obično se ovaj problem dešava kod devojaka koje uzimaju suplemente, posebno beta-karoten za brže “crnjenje” tokom sunčanja. Zato je jako važno da se pre početka uzimanja bilo kakvih suplemenata posavetujete s lekarom.

Emocionalni stres

U odnosu na fizički stres, emocionalni stres daleko ređe izaziva gubitak kose, ali to ne znači da nije moguće. Ponekad smo izloženi stresnim razdobljima kao što su razvod, smrt voljene osobe ili briga o nemoćnim bližnjima. Sve to može da izazove preuranjeni gubitak kose.

Lekovi

Pojedini lekovi, a naročito hemoterapija, mogu da za posledicu imaju gubljenje kose. Nažalost, ovo je za većinu žena neizbežna cena za popravljanje zdravstvenog stanja. Uteha je što će nova kosa koja izraste biti jača, gušća i lepša nego ikad.

Kao i za zdravlje našeg organizma, zdrava hrana je neophodna i za zdravu kosu. Stanje naše kože i naše kose su spoljašni znak unutrašnjeg zdravlja. Ćelijama koje stvaraju kosu je potrebno redovno snabdevanje najvažnijim nutrijentima.

Da bismo imali zdravu, gustu, sjajnu i čvrstu kosu moramo svakodnevno da unosimo hranu bogatu vitaminima, mineralima, proteinima i omega-3 masnim kiselinama.

Losos

Losos je riba bogata omega-3 masnim kiselinama što je čini jednom od najboljih namirnica za sprečavanje gubitka kose. Namirnice koje obiluju ovim kiselinama nisu dobre samo za vaš mozak, već i za zdravlje kose. Pobrinite se da što više jedete hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, tune, oraha i kelja.

Spanać

Ovo lisnato povrće puno je vitamina, minerala i antioksidanata, što ga čini idealnom namirnicom za sprečavanje gubitka kose, a takođe daje sjaj vašem tenu. Zdravije ga je jesti kuvanog ili u smutiju, pa ga jedite na različite načine, a ne samo sirovog kao salatu.

Jaja

Kad su jaja u pitanju, u medijima se stalno raspravlja o tome koliko su ona zapravo dobra za naše zdravlje. Treba li ih jesti ili izbegavati, pitanje je sad. Ako tražite namirnice koje će vam pomoću kod opadanja kose, jaja su svakako dobar izbor. Vrlo su hranjiva, važna su za zdravlje očiju, sadrže sve esencijalne aminokiseline i podižu nivo dobrog HDL holesterola.

Ovsene pahuljice

Od ovsa možete napraviti vrlo ukusan doručak ili kolače, a takođe se nalazi na popisu namirnica koje sprečavaju opadanje kose. Dobar je izvor biotina koji je odličan za zdravlje kose i korena. Osim što poboljšava imunološki sistem i krvni pritisak, zdravstvene beneficije ovsa su višestruke pa svakako uvrstite ovu žitaricu u svoj jelovnik.

Sočivo

Sočivo je veliki izvor esencijalnih minerala i vitamina koji su ključni u sprečavanju gubitka kose. Ako ste vegan ili vegetarijanac, sočivo i pasulj bi trebalo što češće da jedete, jer sadrže dosta proteina. Kako je kosa uglavnom sastavljena od proteina, važno je jesti namirnice koje ih sadrže. Ukoliko ne volite sočivo, jedite tofu, grčki jogurt ili kikiriki, koji takođe obiluju proteinima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.