Vakcina je delotvorna, ali skupa: Zašto vakcina nije obavezna? VIDEO

Izvor: B92, 28.Okt.2019, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcina je delotvorna, ali skupa: Zašto vakcina nije obavezna? VIDEO

Vakcina protiv humanog papiloma virusa uvedena je u Pravilnik o imunizaciji stanovništva kao preporučena, ali ne i obavezna.

Za šest meseci, koliko je pravilnik na snazi, ovu vakcinu primilo je nekoliko hiljada dece. Vakcine u domovima zdravlja nema, niti se obezbeđuju o trošku zdravstvenog osiguranja. U privatnim ordinacijama jedna doza košta 21.000, a u apotekama 14.797 dinara.

Zašto mnogi lekari u državnim domovima zdravlja odbijaju da vakcinišu decu ako je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vakcina doneta iz apoteke, da li je vakcina bezbedna i koliko je efikasna u borbi protiv raka grlića materice?

"Vakcinacija protiv HPV je delotvorna i bezbedna. Iskustva u svetu su dobra, vakcina je proverena. Postoji već u redovnoj primeni skoro dve decenije, tako da imamo dovoljno iskustva da kažemo da je delotvorna i bezbedna, da su neželjeni efekti retki", rekao je u "Jutru" dr Srđa Janković, imunolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova.

Kaže da kod nas još nije zaživeo pojam "preporučene vakcine", što je dodaje, takođe važno kao i da je "obavezna".

"To samo znači da nije zakonski nametnuta, da je država ne plaća i ne obavezuje roditelje da je svojoj deci daju po sili zakona", rekao je dr Janković.

Pogledajte više u video-materijalu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.