Uz ove namirnice će vas zglobovi manje boleti

Izvor: B92, 24.Jun.2021, 08:53

Uz ove namirnice će vas zglobovi manje boleti

Hrana koju jedete može pomoći zdravlju vaših zglobova kao i kostiju. Namirnice koje birate mogu da vam pomognu na putu da do problema ne dođe, ali i ublažiti probleme ako oni već postoje.

Ako se borite sa artritisom, postoji hrana koja može olakšati upalu i ublažiti bolove u zglobovima. Sprovedeno je i istraživanje među obolelima od reumatoidnog artritisa, 24 posto njih reklo je da ishrana ima uticaj na ozbiljnost simptoma.

Kojih 10 namirnica je dobro da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedete kako biste očuvali zdravlje zglobova?

Masne vrste ribe poput lososa ili skuše bogate su omega-3 masnim kiselinama za koje se pokazalo da imaju snažne antiinflamatorne efekte. Osim toga, ova riba bogata je i vitaminom D, koji takođe povoljno utiče na zdravlje zglobova, a kod osoba sa artritisom pomaže u smanjenju upala i olakšava simptome.

Žitarice poput ovsene kaše takođe pomažu u smanjivanju upale, dok rafinisani proizvodi poput belog brašna imaju suprotan učinak.

Dok vežbanje pomaže jačanju kostiju i mišića, istovremeno opterećuje zglobove.

Hrana koju jedemo kada vežbamo ne treba da služi samo kao gorivo nego i za oporavak i ozdravljenje.

Zato umesto da zgrabite neku nezdravu namirnicu, pojedite ovsene pahuljice sa voćem i orašastim proizvodima.

Orasi obiluju sastojcima koji imaju protivupalni efekat, među kojima su omega-3 masne kiseline. Ipak, ne zaboravite da su orasi i ostali orašasti proizvodi jako kalorični pa ograničite unos na šaku dnevno.

Jednostavna detoksikacija: Ove namirnice čiste organizam

Kelj i drugo lisnato povrće bogato je hranljivim materiiama koje su povezane sa zdravljem zglobova, među kojima su antioksidans beta-karoten i vitamin C. Kelj je i izvrstan izvor kalcijuma koji pomaže kostima da budu jake.

Kurkuma je bogata kurkuminom, a istraživanja su pokazala da ekstrakt kurkumina pomaže kod ublažavanja bolova u kolenu.

Beli luk ima brojne koristi za zdravlje, a između ostalog sadrži jedinjenja koja mogu da umanje rizik od srčanih bolesti i demencije. Osim toga, pokazalo se da ima antiinflamatorni efekat koji može pomoći u smanjenju simptoma artritisa. Dodavanje belog luka u ishranu može pomoći ne samo u ublažavanju simptoma artritisa nego i zdravlju uopšteno.

Osim što poboljšava ukus čajeva, supa, slatkiša... đumbir je dobar i za osobe koje imaju probleme sa zglobovima. Sproveden je niz istraživanja o efektima đumbira, a jedno od njih pokazalo je da njegove komponentne blokiraju proizvodnju materija koje podstiču upalu u telu.

Med, beli luk i biber u borbi protiv glavobolja

Nije tajna da je mnogima omraženi brokoli zapravo jedna od najzdravijih namirnica, a povezuje se i sa smanjenjem upalnih procesa. Osim toga, njegove komponentne utiču na smanjenje simptoma artritisa.

Antioksidansi, vitamini, minerali... svi oni nalaze se u bobičastom voću koje takođe ima uticaj na smanjenje upale. Dobra stvar je i što možete birati između više vrsta bobičastog voća.

Istraživanja su pokazala da maslinovo ulje smanjuje upalu i može da utiče na smanjenje rizika od artritisa. Takođe, otkriveno je da u slučaju artritisa, može pomoći u usporavanju njegovog napretka, kao i u olakšavanju simptoma.

Izborom namirnica možete, dakle, povoljno da utičete na zdravlje svojih zglobova i ublažite određene simptome.

Srećom, namirnice koje su bogate moćnim komponentama su nam lako dostupne tako da je sve na vama.

Bolje "kisela faca", nego šećer u limunadi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.