U Pomoravskom okrugu nema obolelih od morbila

Izvor: Mondo, 22.Nov.2017, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pomoravskom okrugu nema obolelih od morbila

"Od 1. septembra do 31. oktobra u Pomoravskom okrugu je vakcinisano 347. dece", navodi se u izjavi.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

U Pomoravskom okrugu nema obolelih od malih boginja, imunizacija se obavlja kontinuirano, potpuno nevakcinisano je svega 2,06 odsto dece, saopštio je Zavod za javno zdravlje Pomoravlje u Ćupriji.

U pisanoj izjavi za Tanjug, koji su potpisali okružni koordinator Centra za kontrolu i prevencijubolesti dr Ivica Jocić i načelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Centra dr Vesna Stefanović, stoji da se "nakon pojave epidemije vrši svakodnevno revizija kartoteke vakcinalnih kartona, pozivaju i vakcinišu deca koja nisu vakcinisana".

"Od 1. septembra do 31. oktobra u Pomoravskom okrugu je vakcinisano 347. dece", navodi se u izjavi.

"U Pomoravskom okrugu, sada i više godina unazad nema obolelih od malih boginja, a imunizacija se obavlja kontinuirano sa različitim procentom obuhvata. Na osnovu podataka o imunizaciji različitih generacija i godišta, od 2003. do 2016. godine, koje smo dobili od Domova zdravlja svih šest opština okruga: Ćuprije, Despotovca, Jagodine, Paraćina, Svilajnca i Rekovca, u tom periodu je potpuno nevakcinisano samo 437 dece od 22.990 obaveznika, što je 2,06 odsto", ističe se u izjavi.

MMR: Pitanja, odgovori... i pitanja bez odgovora

Dr Jocić i dr Stefenović, ističu i da je u tom periodu 13.739 obaveznika, zavisno od uzrasta,vakcinisano sa dve doze a 8.602 sa jednom dozom.

"Procenat vakcinisanih sa jednom dozom za period 2011. do 2016. godine je 90,83 odsto, a sa dve doze, za period od 2003. do 2010. je 97,3 odsto", navodi se u izjavi i dodaje da je procenat "obuhvata prvom dozom u2016. godini 70,39 odsto što je niže od zahtevnog obuhvata 95 odsto".

"Niži rezultati od zahtevanih očekuju se i u 2017. godini, posebno zbog delovanja antivakcinalnog lobija, koji je svakako doprineo i pojavi aktuelne epidemije na Kosovu i Metohiji i Srbiji", zaključuju čelnici Centra za kontrolu i prevenciju bolesti ŽJZ.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.