Teško vam je da ustanete? Možda je situacija ozbiljna

Izvor: B92, 28.Nov.2018, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško vam je da ustanete? Možda je situacija ozbiljna

Hladna i mračna jutra su stigla i sve je teže ustajanje iz kreveta. Da li vam je potrebno još pet minuta sna ili je možda u pitanju opsesivna potreba da ležite u svom krevetu?

Koliko god sna da dobijamo i koje god noćne kreme da koristimo, jednostavno, ponekad je nemoguće ustati i napustiti toplo okrilje naših udobnih kreveta.

Postoje brojni razlozi za to: možda jednostavno niste jutarnji tip osobe, a možda je u pitanju i nešto ozbiljnije.

Verovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do sada niste čuli za disaniu i klinomaniju?

Disania je psihološko stanje, koje se obično povezuje sa problemima mentalne prirode, poput depresije i anksioznosti, a koristi se za opsivanje nemogućnosti za ustajanje iz kreveta. Ovde nije reč o onom lenjom izležavanju, sa kojim se svi borimo.

Ovo stanje ljudima onemogućava da ustanu iz kreveta, dan za danom i navodi ih da pate i žude za svojim krevetom čim ga napuste.

Klinomania opisuje osobu koja je u sličnoj situaciji, ali pored činjenice da teško ustaju, osobe koje pate od klinomanije imaju opsesivnu potrebu da legnu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.