Izvor: Mondo, 13.Avg.2019, 12:26

Sveže ili kuvano: Kako je najbolje jesti voće i povrće

Sveže ili kuvano: Kako je najbolje jesti voće i povrće

Da li je bolje jesti sirovo ili kuvano voće i povrće, zavisi od konkretne vrste.
Kada je reč o dilemi da li je bolje jesti sirovo ili kuvano voće i povrće, naučnik koji istražuje hranu, Gaj Krosbi, kaže da nije sve "crno ili belo".
"U nekim slučajevima kuvanje negativno utiče na nutrijente koje hrana sadrži, a nekad kuvanje povećava sadržaj nutrijenata", kaže on.
Uticaj toplote
Toplota može da uništi nutrijente, ali je važno i na koji način se kuvaju namirnice.
Vitamini B i C, kao i drugi sastojci i hemikalije koji voće i povrće sadrže, a koji se zovu fitonutrijenti, razlažu se u vodi. Kuvanjem, dakle, ovi sastojci "cure" iz voća i povrća, ali Krosbi...

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.