Svet zahvatila epidemija prekomernih dijagnoza ove vrste karcinoma

Izvor: B92, 28.Maj.2020, 15:12

Svet zahvatila epidemija prekomernih dijagnoza ove vrste karcinoma

O preteranom dijagnostikovanju se govori kada se ljudima bez ikakvih tegoba dijagnostifikuje neki problem, iako im on neće stvoriti nikakve smetnje, niti će od njega kraće živeti.

Epidemija velikog broja dijagnoza karcinoma štitne žlezde brzo se širi u svetu i zahvatila je više od milion osoba u oko trideset zemlja, prema novom istraživanju Agencije za rak Svetske zdravstvene organizacije. Međutim, to je više posledica preterane dijagnostike, pa i agresivnog lečenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iako ne postoji visoki rizik po zdravlje.

Preteranom dijagnostikom raka štitne žlezde uglavnom su pogođene žene srednjeg doba.

Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu "The Lancet Diabetes & Endocrinology" vođeno je u 26 zemalja, a sproveli su ga naučnici iz Međunarodnog centra za istraživanje karcinoma (EACR) sa sedištem u Lionu u saradnji s Nacionalnim institutom za rak u Avijanu u Italiji.

Više od milion osoba (830.000 žena i 220.000 muškaraca) dobilo je dijagnozu karcinoma štitne žlezde između 2008. i 2012. u tih 26 zemalja.

Procenjeni deo slučajeva karcinoma štitne žlezde kod žena koji se može pripisati nepotrebnoj dijagnostici između 2008. i 2012. iznosi oko 93 odsto u Južnoj Koreji, 91 odsto u Belorusiji, 87 odsto u Kini, 84 odsto u Italiji i u Hrvatskoj i 83 odsto u Slovačkoj i Francuskoj, prenosi Jutarnji list.

Oko 390.000 žena u Kini, 140.000 u Južnoj Koreji, 120.000 u Sjedinjenim Državama, 31.000 u Italiji i 25.000 žena u Francuskoj dobilo je između 2008. i 2012. nepotrebnu dijagnozu raka štitne žlezde, iako bi normalno nastavile da žive s tom dijagnozom.

Zbog preterane dijagnostike dolazi do uklanjanja kompletne štitne žlezde ili doživotnog lečenja koje možda nije potrebno.

Rezultati istraživanja “upućuju na to da je velika većina dijagnoza karcinoma štitne žlezde posledica preterane dijagnostike”, rekao je Salvatore Vakarela s EACR-a, koji je vodio istraživanje.

On je naglasio da je hitno potrebno pomno pratiti globalni razvoj dijagnostike zbog razmera i uticaja a nedavne smernice izričito preporučuju da se ne radi dijagnostika eventualnog karcinoma štitne žlezde kod osoba koje nemaju simptome.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.