Stručnjaci kažu da je najzdravije voće - čuva srce, reguliše krvni pritisak, jača kosti

Izvor: B92, 14.Maj.2022, 16:32

Stručnjaci kažu da je najzdravije voće - čuva srce, reguliše krvni pritisak, jača kosti

Bobičasto voće je veoma bogato vitaminima, mineralima i antioksidantima koji čuvaju zdravlje i štite od negativnog delovanja oksidacije i slobodnih radikala.

Bobičasto voće koje većina ljudi voli svakako su borovnice. Često ih obeležavaju kao superhranu, sa malo kalorija jer su neverovatno dobre za ishranu i zdravlje.

Predstavljamo četiri razloga zašto bi ovo voće trebalo da postane deo vašeg dnevnog menija.

1. Jačaju kosti

Bogate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, manganom, cinkom i fosforom, koji su ključni za zdrave kosti.

2. Nega kože

Antocijanin borovnicama pomaže u borbi protiv oksidativnog oštećenja DNK, dok je obilje vitamina C veliki faktor u izgradnji kolagena. Zbog toga redovna konzumacija može pomoći u smanjenju znakova starenja, bora, staračkih pega i akni.

3. Smanjuju loš holesterol

Istraživanja kažu da vlakna i antioksidanti mogu da pomognu u rastvaranju lošeg holesterola. Studije otkrivaju da svakodnevna upotreba borovnica u ishrani pomaže u poboljšanju krvnog pritiska i ukočenosti arterija kod žena.

4. Održavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema

Borovnice se sastoje od polifenola koji imaju antioksidantno i antiinflamatorno svojstvo, te mogu doprineti zdravlju srca i smanjenju drugih srčanih tegoba. One takođe mogu da regulišu krvni pritisak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.