Stiže još najmanje 10.000 doza vakcina protiv gripa

Izvor: B92, 21.Nov.2019, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže još najmanje 10.000 doza vakcina protiv gripa

U domovima zdravlja u Srbiji skoro su potrošene sve doze vakcina protiv sezonskog gripa, a u narednom periodu biće nabavljeno još najmanje 10.000 doza, saznaje Tanjug u Ministarstvu zdravlja.

Imunizacija protiv sezonskog gripa u našoj zemlji počela je 15. oktobra i za sezonu je nabavljeno oko 300.000 doza vakcina, što je za 50.000 više nego prošle godine.

"Zainteresovanost građana za vakcinaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv gripa značajno je veća nego prethodnih sezona, i važno je da će biti nabavljenje nove količine kako bi obuhvat vakcinisanih bio još veći", rekla je nedavno za Tanjug epidemiolog Institita za javno zdravlje Srbije "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

U svim domovima zdravlja u Srbiji ove godine bilo je veće interesovanje za imunizaciju nego prethodnih godina što, kako kažu lekari, potvrđuje da se vraća poljuljano poverenje u vakcinaciju i da građani konačno slušaju "reč struke", a ne pojedinaca koji šire neistine na društvenim mrežama.

Pravo da dobiju vakcinu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje imaju hronični bolesnici, zatim osobe s metaboličkim i kardiovaskularnim tegobama, bubrežni bolesnici, gojazne osobe, trudnice, deca s čestim opstrukcijam pluća.

Važno je da vakcinu prime i oni koji su zbog prirode posla u stalnom kontaktu s ljudima, naročito medicinski radnici.

I dok su u Srbiji skoro potrošene sve doze vakcina, pojedine zemlje u regionu tek sada počinju s vakcinacijom. Primera radi, Severna Makedonija tek sutra počinje sa imunizacijom. Kako je objavljeno na zvaničnom nalogu makedonskog ministarstva zdravlja na Tviteru, nabavili su 28.000 doza vakcina na 2,1 milion stanovnika.

U poređenju s našom zemljom, koja je na sedam miliona stanovnika nabavila oko 300.000 vakcina i stiže nova tranša od najmanje 10.000, to znači da je Srbija po glavi stanovnika nabavila tri puta više doza.

Virus gripa još nije laboratorijski potvrđen u Srbiji, ali je zbog neuobičajeno toplog vremena za ovo doba godine zabeležen povećan broj respiratornih infekcija i svake nedelje beleži se između 3.000 i 5.000 novoobolelih.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Biće nabavljeno još najmanje 10.000 doza vakcina protiv gripa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2019

U domovima zdravlja u Srbiji skoro su potrošene sve doze vakcina protiv sezonskog gripa, a u narednom periodu biće nabavljeno još najmanje 10.000 doza, saznaje Tanjug u Ministarstvu zdravlja. ..Imunizacija protiv sezonskog gripa u našoj zemlji počela je 15. oktobra i za sezonu je nabavljeno oko...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.