Stevanović: Nije dokazano da komarci mogu da prenesu koronavirus

Izvor: B92, 17.Jul.2020, 16:01

Stevanović: Nije dokazano da komarci mogu da prenesu koronavirus

Jedno od pitanja koje se pojavilo poslednih nedelja bilo je da li se osoba može zaraziti novim virusom preko ujeda komarca.

Zasad nije dokazano da komarci mogu da prenose ovaj virus.

"I ovaj koronavirus je životinjski virus koji ima svoje primarne domaćine u životinjama, bilo domaćim, bilo divljim", kaže direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović

Komarac kao vektor je prenosilac velikog broja zaraznih bolesti, dodao je Stevanović, ali u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovom trenutku nije dokazano da on može da bude vektor za koronavirus, ovaj koji je sada aktivan i koji je izazvao globalnu pandemiju, rekao je dr Stevanović.

Muškarci češće oboljevaju

Dr Stevanović je istakao da je klinička slika kod muškaraca teža kao i to da oni češće oboljevaju, a taj odnos je 60 prema 40 u procentima, nažalost u korist muškaraca.

"Što se tiče oboljevanja, da li je to možda i zbog nacina života i hormonskog statusa to ćemo znati kroz par godina, kada se više bude znalo i o samom virusu. Ali činjenica jeste da muškarci oboljevaju češće", dodao je dr Stevanović.

Objasnio je da ne postoje specifična pitanja za koronavirus, već samo za pojedinačne pacijente: “Kao i svi u okruženju i svetu, i mi redovno učimo nove stvari”, dodao je Stevanović.

Od ponedeljka, Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa ponovo se svakodnevno obraća javnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.