Šta zapravo dovodi do umora? Sa 3 simptoma možete odmah da prepoznate o čemu se radi

Izvor: B92, 09.Feb.2022, 19:02

Šta zapravo dovodi do umora? Sa 3 simptoma možete odmah da prepoznate o čemu se radi

Sigurno vam je poznat onaj oećaj kada se, čak i nakon sasvim dovoljno sati sna, probudite umorni. Najradije biste se odmah vratili u krevet i otkazali sve obaveze, a alarm odložili na neko vreme.

Pad energije

Ili vam se ipak tokom dana, naglo i bez ikakve prethodne najave, javi nagon za spavanjem toliko jak da jedva držite oči otvorene. Pad šećera, imuniteta, sve ste savete iščitali pa i primenili, ali ništa ne pali.

Rešenje postoji, a nutricionisti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naglašavaju da postoje i varljivi uzroci koji dovode do takvih stanja. Radi se najčešće o stvarima koje odlučujete da stavite u svoje telo, hrani i piću koje vas podmuklo umaraju, a trebalo bi da činite upravo suprotno. Stručnjaci su klasifikovali vrste umora.

Džeki Lujnč, terapeutkinja i nutricionistkinja, za australijski je Kozmo (Cosmo) objasnila kako je nagli pad energije najčešće povezan s padom nivoa šećera u krvi. U tim je slučajevima najbolje posegnuti za kvalitetnim izborom šećera – voćem.

Grčevi u mišićima

Ako se u nekom trenutku tokom dana osećate upravo ovako, prazno, moguće da vam nedostaje magnezijum. A ako uz to osetite grčeve u mišićima, glavobolju i blage "tikove", radi se samo o dodatnim simptomima nedostatka magnezijuma.

Često je fizički nedostatak snage povezan sa manjkom magnezijuma u krvi. Ako usred neke aktivnosti osetite da jednostavno ne možete dalje, moguće je da je iscrpljenost uzrokovana upravo time.

Taj osećaj čest je kod žena tokom menstrualnog ciklusa, pogotovo ako su oni obilni.

Manjak koncentracije

Osećate se kao da vam je "mozak umoran" i jednostavno ne možete da razmišljate? Poremećaji koncentracije i nemogućnost da se usredsredite na bilo koju vrstu intelektualne radnje ume da bude povezan sa manjkom vitamina B. U tom slučaju treba uzeti vitamine B kompleksa, koji su veoma važni za nervni sistem.

Hroničan stres i često konzumiranje alkohola utiču na smanjivanje količine ovog vitamina u krvi, a može se nadomestiti i kvalitetnom ishranom punom zelenog lisnatog povrća. Istovremeni umor i napetost mogu biti posledica prevelike konzumacije kafe. Nutricionisti pri tome napominju da se može raditi i o ostalim pićima punim kofeina, poput gaziranih i zaslađenih napitaka.

Oni direktno utiču na održavanje tela napetim i budnim pa nakon prevelikog "uživanja" u njima nećete ni tako lako zaspati. A možete samo pretpostaviti kakvi ćete se probuditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.