Šta se desi ako transfuzijom dobijete krv druge grupe

Izvor: Mondo, 02.Dec.2018, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se desi ako transfuzijom dobijete krv druge grupe

Evo za koga transfuzija krvi neodgovarajuće grupe može da bude kobna, a za koga "pogrešna" krvna grupa praktično ne postoji.

Transfuzija krvi je prosta medicinska procedura koju lekari upotrebljavaju za nadoknadu gubitka krvi usled povrede i krvavljenja, i za nadoknadu krvnih ćelija u slučaju da se iz nekog razloga ćelije ne stvaraju ili skraćeno preživljavaju u cirkulaciji.

Kao i svi drugi oblici lečenja i transfuzija krvi treba da se primenjuje samo onda kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je to zaista neophodno, odnosno kada ne postoji mogućnost podjednako efikasnog alternativnog lečenja.

Krvna grupa je određena našim genima. Ona se nasleđuje od roditelja sa podjedankim uticajem majke i oca. Crvena krvna zrnca - eritrociti su spolja obloženi različitim tvorevinama (proteinima, ugljenim hidratima, glikoproteinima) koje se nazivaju antigeni.

Postoje tri glavna antigena, A, B i O, a moguće kombinacije krvnih grupa, u zavisnosti od toga su A, B, AB i O.

Osobe koje imaju O ili "opštu" krvnu grupu su "univerzalni davaoci", jer ovu krvnu grupu mogu da primaju svi. A krvnu grupu mogu da primaju osobe koje imaju A i AB krvnu grupu, krvnu grupu B osobe koje imaju B i AB krvnu grupu.

Ali, AB krvnu grupu mogu da prime samo osobe koje je imaju, tako da je AB grupa "univerzalni primalac".

Važno je napomenuti i da osobe sa negativnim Rh faktorom mogu primati samo krv odgovarajuće krvne grupe sa negativnim Rh faktorom, dok osobe koje su Rh pozitivne mogu primati odgovarajuću krvnu grupu i sa negativnim i sa pozitivnim Rh faktorom.

To znači da…

… ako osoba koja ima AB krvnu grupu primi krv bilo koje krvne grupe, neće biti problema.

… ako osoba koja ima O krvnu grupu primi bilo koju osim sopstvene, velika je verovatnoća da će doći do velike hemolitičke transfuzijske reakcije.

Ukoliko dođe do greške, i javi se hemolitička transfuzijska reakcija, imuni sistem primaoca napada ćelije donirane krvi, one se kidaju i raspadaju, oslobađaju se vrlo opasna jedinjenja i osoba se ozbiljno razboli.

Može da dođe do otkazivanja bubrega, prvo urin postaje crvenkast, a onda bubrezi sasvim prestaju da rade. Uz brojne komplikacije, osoba upada u stanje šoka i umire.

U slučajevima transfuzije pogrešne krvne grupe, smrtnost je izuzetno visoka ukoliko izostane hitno lečenje, a značajna je čak i ukoliko se reaguje odmah, piše Mental Floss.

Koja krvna grupa je najzdravija...... a koja je "najslabija"

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Šta se desi ako primite pogrešnu krvnu grupu?

Izvor: B92, 02.Dec.2018

Evo za koga transfuzija krvi neodgovarajuće grupe može da bude kobna, a za koga "pogrešna" krvna grupa praktično ne postoji.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.