Srce mu nije kucalo 20 minuta, ali je ipak uspeo da preživi

Izvor: B92, 17.Jul.2018, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srce mu nije kucalo 20 minuta, ali je ipak uspeo da preživi

Mlad, jak, posvećen vežbanju i zdravom životu, Gart Saderst doživeo je srčani udar nakon koga je srce prestalo da mu kuca. Uprkos minimalnim šansama da ostane živ, spasila ga je ljubav prema fitnesu.

Gart Saderst (39), zaljubljenik u fitnes i vežbanje, doživeo je povratak iz mrtvih nakon dvadeset minuta bez otkucaja srca. Dok je trčao na traci u fitnes centru u Marbeli, opterećen dodatnim težinama, Saderst se srušio.

Pretrpeo je jak srčani udar, iako je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bio veoma fizički izdržljiv i sposoban. Jedan od vlasnika teretane pronašao ga je kako leži na podu i opipao mu puls. Iako nije osećao otkucaje, započeo je izvođenje prve pomoći, dok je drugi vlasnik zvao bolnicu, piše 24sata.

"Dobila sam poziv iz teretane da se Gart srušio i da dođem što pre", kaže Saderstova devojka Sorel Luis (36), inače fitnes trener.

"Krenula sam prema teretani, sve vreme misleći da će me opet nazvati i reći da je sve u redu, ali to se nije dogodilo. Kad sam stigla, videla sam doktore oko njega. Bilo je užasno. Bio je plav i hladan", priseća se Luisova.

Nakon što je prebačen u bolnicu, Gartu Saderstu je dato osam odsto šansi da preživi. Ipak, on se pokazao kao medicinsko čudo.

Uprkos prognozama, Saderst se probudio iz kome, bez oštećenih organa. Doktori smatraju da su se njegovo treniranje i činjenica da pazi na svoje telo pokazali kao spasonosni faktori u ovoj situaciji, budući da su njegovi organi nastavili da rade nakon što mu je srce otkazalo.

Lekari ističu da je Saderst preživeo jer ima neverovatno visoku kondiciju, zahvaljujući kojoj su mu organi funkcionisali nakon više od 20 minuta bez kiseonika. Smešten je u bolnicu, gde je neko vreme bio bez svesti.

Iako je njegova porodica bila ushićena kada je otvorio oči, njihova radost se brzo pretvorila u šok, kada su ustanovili da on nikog ne prepoznaje, uključujući osmogodišnju ćerku Lili.

"To je bilo veoma teško vreme, ali napredak koji je Gart napravio je neverovatan", ispričala je Luisova. "Bilo mu je veoma teško, morao je ponovo da uči da priča, da nas sve ponovo upozna. Sve što je pre radio bez razmišljanja, sad je iznova trebalo da nauči. U početku nikoga nije mogao da se seti i to je bilo ono najgore", priseća se njegova devojka.

Dana kada je sve krenulo na bolje, ona je sedela je sa njegovom sestrom u bolnici. Puštale su mu omiljene pesme jer su doktori rekli da se na taj način mogu podstaknuti Saderstova sećanja. Kada je na red je došla pesma "Hey, Jude", on je počeo da peva. Luisova kaže da su u tom trenutku obe osetile ogromno uzbuđenje i nadu da će se Saderst oporaviti.

"Bilo me je strah da se nikad neće setiti naših života i nas, njegove porodice. Ali, došao je trenutak kad je pitao za našu ćerku Lili i to je bilo čudo. Ubrzo nakon toga, sve se svelo na to da samo što pre izađe iz bolnice", seća se ona.

Saderst se vratio kući, ali oporavak nije išao brzo, kako su se svi nadali. Dok se on oporavlja, njegova devojka i ćerka se polako privikavaju na nov način života.

"Ponekad razgovori nemaju smisla, ali samo treba nastavljati sa pričom. Jednog dana smo razgovarali o nekoj proslavi i iznenada je Gart rekao da bi naša prijateljica Šarlot trebalo da napravi tortu, jer su njene torte mnogo dobre. Samo tako, odjednom, setio se Šarlot i njenih torti. To me je oduševilo. Ipak, stari Gart se probija na površinu", optimistična je Sorel Luis.

Saderstova sestra apeluje na ljude da čuju njegovu priču kako bi se osvestili da svako može da dobije srčani udar.

"To se može desiti bez obzira na fizičko stanje, čak i ljudima koji su jaki i zdravi, poput Garta. Oprema poput defibrilatora i poznavanje prve pomoći mogu nekome spasiti život", savetuje ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.