Soj, varijanta ili mutacija? Postoje razlike u korišćenju tih termina kod virusa

Izvor: B92, 20.Jan.2021, 09:17

Soj, varijanta ili mutacija? Postoje razlike u korišćenju tih termina kod virusa

Nakon pojave novih varijanti novog koronavirusa, a tu se ponajpre misli na onu iz Velike Britanije, počeli su da se mešaju pojmovi soja, varijante i mutacije virusa. Međutim, ti termini nisu međusobno zamenjivi i postoji razlika u kom slučaju se koriste.

Termin soj specifičan je za virus SARS-CoV-2, ali ne i za kovid 19, odnosno bolest koju taj virus uzrokuje, pojašnjava Žan-Pol Sosi, student na doktoratu sa Univerziteta u Torontu.

Sosi ističe da je varijanta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << virusa korektan termin za korišćenje kad se klasifikuje poznati virus koji je razvio "specifičnu grupu mutacija", koje uzrokuju da se ta varijanta ponaša drugačije od soja virusa iz kojeg je potekla.

Soj virusa ima jasne odlike i izaziva tačno određenu reakciju imuniteta. Nakon toga tu je puno, puno varijanti koje će u mnogim slučajevima biti tek manja skupina mutacija i drugačijih tipova genetskih linija tog soja, kaže Sosi.

Određeni soj virusa smatra se varijantom kad ima dovoljno mutacija u sebi koje menjaju manji deo njegovog genetskog koda. Sosi dodaje da britanska varijanta novog koronavirusa zadovoljava taj uslov.

Ta je varijanta poznata kao B.1.1.7. i lakše se širi među populacijom zbog serije mutacija koje su otkrivene u njenom genetskom kodu. Prema britanskim stručnjacima, ta varijanta koronavirusa je i do 70 odsto zaraznija od originalnog soja.

Ipak, sve dosad zabeležene varijante bolesti kovid 19 pripadaju soju virusa SARS-CoV-2.

Virusi često mutiraju, ali neki virusi to čine češće od drugih, kaže dr Lisa Baret, kanadski stručnjak za infektivne bolesti. Dok se genetski kod koronavirusa (kao čitave grupe) tipično menja tokom vremena, mutacije obično nisu razlog za brigu, dodaje.

"Ne moramo prepoznati svaku varijantu ovog virusa, ali moramo da odredimo koje su najvažnije, a to je posao koji će zahtevati mesec do dva posla", ističe Baret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.