Smena na Onkološkom: Dr Danica Grujičić nova direktorka

Izvor: Mondo, 09.Maj.2019, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smena na Onkološkom: Dr Danica Grujičić nova direktorka

Profesorka dr Danica Grujičić, dosadašnji načelnik medikalne onkologije u Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije, na današnjoj sednici Vlade imenovana je za direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Foto: MONDO/Dragana Todorović

Dosadašnji prvi čovek Instituta, prof. dr Radan Džodić, zadovoljan je dosadašnjim radom svoje ustanove.

"Ministar zdravlja je bio veoma korektan za sve ove godine pa smo za pet i po godina unapredili >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << onkologiju u Srbiji više nego za nekoliko decenija. I što se obrazovanja i nauke tiče ali i tehnološki", rekao je prof. Džodić u izjavi za "Kurir".

Nova direktorka se slaže sa tom konstatacijom.

"Ne postoji porodica u kojoj neko nije oboleo od raka"

"To nije nova ustanova za mene, ja sarađujem sa kolegama sa onkologije koje su zaista sjajne koje rade veoma težak posao. Izuzetno volim i poštujem tu kuću. Profesora Džodića koji je do sada bio direktor izuzetno cenim za ono što je on uradio za kratko vreme, poštujem i volim. Na neki način on je započeo mnoge dobre stvari, ja samo mogu da se smatram samo njegovim naslednikom i da produžim to što je on započeo", rekla ja dr Grujičić.

Profesorka kaže da očekuje da sa svojim pretohdnikom, zajednički sa ostalim kolegama, završi neke promene na tom institutu "koje su zaista neophodne".

Grujičić o Miroljubu Petroviću: Nije odgovoran samo on

"Postoje stvari koje treba uraditi odmah, postoje strateške stvari koje je potrebno rešavati duži period. Ono što je bitno je da se izdigne radiaciona onkologija koja je moram priznati jedno vreme bila zaista zanemarena, i tek poslednjih godina doživljava svoj preporod kada je Srbija u pitanju. U bogatim zemljama ona je odavno izuzetno važan deo onkološke terapije. Kada su pacijenti u pitanju, želja mi je da ne čekaju na pregled, da ne čekaju na intervencije, da se liste čekanja skinu. To će naravno biti sve u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja. Sa njima će biti dogovor šta je potrebno da se uradi, sa čim treba sačekati", rekla je dr Grujičić.

 BIOGRAFIJA NOVE DIREKTORKE INSTITUTA

Dr Grujičić rođena je u Užicu 1959. kao jedinica. Otac je po potrebi posla otišao u Rusiju, pa je srednju školu završila u Moskvi. Studije medicine je počela u Moskvi, a završila u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,60.

Magistrirala je 1987. godine i doktorirala 1996. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Zaposlena je na Institutu za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije od 1984. godine, gde je od 2007. načelnica Odeljenja za neuroonkologiju.

Uporedo sa kliničkom praksom angažovana je kao nastavnica na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Izabrana je za asistentkinju 1992. godine, docentkinju 1998. godine, a od 2009. je redovna profesorka.

Objavila je kao autorka ili koautorka više od 250 naučnih radova, poglavlja u knjigama i monografija. Članica je Udruženja neurohirurga Srbije, Srpskog lekarskog društva i Evropske asocijacije neurohirurških društava

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danica Grujičić imenovana za v.d. direktora Instituta za onkologiju

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Maj.2019

Vlada Srbije imenovala je neurohirurga Danicu Grujičić za vršioca dužnosti Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, pišu "Večernje novosti" od petka, 10. maja...Grujučić je za taj list kazala da će joj tri glavna prioriteta na novoj poziciji biti ukidanje liste čekanja, jačanje kapaciteta...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.